Enkel kryddsill

Introduktion och förberedelse

Min variant av kryddsill med inläggningssill som får smak av kryddpeppar, kryddnejlika, vitpeppar, rödlök samt lite ingefära i ättikslag. 

Här har jag använt färdig inläggningssill och gjort en enklare variant på kryddsill som annars läggs in med urtagen sill med benet kvar samt även smaksätts med sandel och spansk humle. Denna sillen går snabbare och lättare att laga samt är med ingredienser som är lättare att få tag på. Den får iallafall den typiska smaken av kryddpeppar. 

Serveringsförslag

  • Kryddsill passar till midsommar, jul, påsk, smörgåsbord eller sillbord. 
  • Kryddsillen kan också serveras som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, majonnäs, kokt ägg och så kryddsillen på toppen. 

Med annan sill

  • Du kan ta annan sill istället för inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen inom några timmar).
  • Med saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
  • Köp hel sill och rensa samt skär bort fenor samt huvud. Skär i bitar med ben och skinn kvar. Lägg in som inlagd färsk sill och strömming. Då får du börja några veckor innan servering men den kan smaksättas på samma vis som nedan samt även med sandel och spansk humle. 
  • Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.

Hållbarhet

Ska du äta sillen inom några veckor räcker det med en ren burk med tillhörande lock. Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i.

Varianter

  • Gott i är även 2 lagerblad. 
  • Sillen kan garneras med några msk hackad dill. 
  • Vitpeppar kan bytas mot svartpeppar. 
  • Hittar du sandel och spansk humle kan du ha i någon tsk av varje. 
 
Till min enkla variant på kryddsill behöver du inläggningssill, rödlök, färsk ingefära, kryddnejlika, kryddpeppar, vitpeppar, vatten, ättika och socker.
Till min enkla variant på kryddsill behöver du inläggningssill, rödlök, färsk ingefära, kryddnejlika, kryddpeppar, vitpeppar, vatten, ättika och socker.
Skär sillen i mumsiga bitar. Mortla kryddpeppar och vitpeppar grovt. Skala och skär ingefära i två bitar.
Skär sillen i mumsiga bitar. Mortla kryddpeppar och vitpeppar grovt. Skala och skär ingefära i två bitar.
Koka upp ättika, socker och vatten samt rör så att sockret löser sig. Lägg i sillen i burken med kryddor och lök samt slå över kall lag.
Koka upp ättika, socker och vatten samt rör så att sockret löser sig. Lägg i sillen i burken med kryddor och lök samt slå över kall lag.
Vänd runt försiktigt.
Vänd runt försiktigt.
Låt stå ett dygn i kylen att få smak.
Låt stå ett dygn i kylen att få smak.

1 burk ca 0,5 liter eller 4 portioner kryddsill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 0,5 rödlök
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 0,25 hel tsk vitpeppar
  • 5 gram färsk ingefära (valfritt)
  • 2 hela kryddnejlikor
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och finhacka rödlök.
  2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Värm och rör tills sockret löst sig. Låt svalna.
  3. Mortla kryddpeppar och vitpeppar grovt.
  4. Skala och skär ingefäran i förslagsvis 2 bitar.
  5. Skär eller klipp sillen i ca 2 cm bitar.
  6. Lägg sillen i burken med kryddor, ingefära och lök, slå över kall lag och vänd runt.
  7. Sätt på lock och förvara minst ett dygn i kylen att få smak.
  8. Kan garneras med mer finhackad rödlök samt dill vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-06-18

Tillbehör och liknande: