Lingonsill
Introduktion och förberedelse
Sill och lingon passar utmärkt ihop. Prova lingonsill i ättikslag med lite rödlök, kryddpeppar, morot och lagerblad.
Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i ättikslag ett dygn.
Med annan sill
- Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan.
Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.
Tillagning
- Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret löst sig.
- Skala och strimla lök och skala och slanta morot.
- När lagen kokat upp tillsätt lingon, lök och morot. Låt svalna.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
- Varva sill, lingon, rödlök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
- Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen. Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker lingonsillen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal