Lingonsill

Sill och lingon passar utmärkt ihop. Prova lingonsill i ättikslag med lite rödlök, kryddpeppar, morot och lagerblad. Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i ättikslag ett dygn.

Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan. Istället för frysta eller färska lingon kan du göra en variant med en halv dl torkade lingon. 

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 1 dl frysta lingon eller färska rensade lingon
  • 2 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 morot
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret löst sig.
  2. Skala och strimla lök och skala och slanta morot.
  3. När lagen kokat upp tillsätt lingon, lök och morot. Låt svalna.
  4. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  5. Varva sill, lingon, rödlök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
  6. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen. Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker lingonsillen.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer