Lingonsill

Sill och lingon passar utmärkt ihop. Prova lingonsill i ättikslag med lite rödlök, kryddpeppar, morot och lagerblad. Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i ättikslag ett dygn.

Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan. Istället för frysta eller färska lingon kan du göra en variant med en halv dl torkade lingon. 

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 1 dl frysta lingon eller färska rensade lingon
  • 2 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 morot
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret löst sig.
  2. Skala och strimla lök och skala och slanta morot.
  3. När lagen kokat upp tillsätt lingon, lök och morot. Låt svalna.
  4. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  5. Varva sill, lingon, rödlök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
  6. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen. Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker lingonsillen.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer