Chilisill
Snabb och lättlagad chilisill med 5-minuterssill i krämig sås smaksatt med sambal oelek chili, vitlök och ketchup.
Tillagning
- Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen om du vill späda sillen senare.
- Lägg sillen i en bunke.
- Tillsätt crème fraiche, majonnäs, pressad vitlök, sambal oelek samt ketchup.
- Blanda ihop samt smaka av med salt.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
- Skölj chilin och dela den på längden. Skär bort frön. Strimla den. Garnera sillen med chili till servering.
Serveringsförslag
- Chilisill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis eller på grovt bröd med kokt skivat ägg.
Varianter
- Blanda i färsk eller fryst hackad dill.
- Byt sambal oelek mot sriracha, harissa eller annan valfri chili.
- Crème fraiche kan blandas ut med gräddfil.
- Ketchup kan bytas mot chilisås.
- 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
- Gul lök kan bytas mot schalottenlök, silverlök eller rödlök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal