Chilisill

Snabb och lättlagad chilisill med 5-minuterssill i krämig sås smaksatt med sambal oelek chili, vitlök och ketchup.

4 portioner chilisill, 1 burk på 0,5 dl

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5 minuters-sill på ca 450 gram
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 tsk sambal oelek
  • 2 msk ketchup
  • 1 röd spansk chilipeppar

Tillagning

  1. Häll av sillen och klipp den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen om du vill späda sillen senare.
  2. Lägg sillen i en bunke.
  3. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, pressad vitlök, sambal oelek samt ketchup.
  4. Blanda ihop samt smaka av med salt.
  5. Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
  6. Skölj chilin och dela den på längden. Skär bort frön. Strimla den. Garnera sillen med chili till servering.
Till chilisillen behöver du fem minuters-sill, crème fraiche, majonnäs, vitlök, ketchup, sambal oelek och färsk röd chili.
Till chilisillen behöver du fem minuters-sill, crème fraiche, majonnäs, vitlök, ketchup, sambal oelek och färsk röd chili.
Blanda allt utom den färska chilin i en bunke. Lägg ev. över i en glasburk och låt stå minst 6 timmar eller i ett dygn att få smak i kylen.
Blanda allt utom den färska chilin i en bunke. Lägg ev. över i en glasburk och låt stå minst 6 timmar eller i ett dygn att få smak i kylen.
Garnera med strimlad röd chili till servering.
Garnera med strimlad röd chili till servering.

Serveringsförslag

  • Chilisill passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
  • Eller servera som sillmacka på knäckebröd med kokt kall potatis eller på grovt bröd med kokt skivat ägg.

Varianter

  • Blanda i färsk eller fryst hackad dill.
  • Byt sambal oelek mot sriracha, harissa eller annan valfri chili.
  • Crème fraiche kan blandas ut med gräddfil.
  • Ketchup kan bytas mot chilisås.
  • 5-minuterssill kan bytas mot inläggningssill eller egen inlagd sill.
  • Gul lök kan bytas mot schalottenlök, silverlök eller rödlök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-21

Tillbehör och liknande:

Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får...

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Godaste recepten till påsk

Dags för påskmiddag eller en buffé med påskmat. Här kommer några nya samt de vanliga klassiska recepten...

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...