Apelsinsill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Apelsinsill av inläggningssill smaksatt med en frisk och fruktig smak av rivet apelsinskal och lime i en klar ättikslag med stjärnanis, kryddnejlika, kryddpeppar, lagerblad och gul lök.

Apelsin- och limesillen är god till påsk, midsommar och smörgåsbord. Men passar även till julbordet.

1 liten burk, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, urvattnad (1 pkt)
  • Ättikslag: 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 1/4 gul lök
  • 1 apelsin, ekologisk
  • 1 lime, ekologisk

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker, vatten, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar och stjärnanis i en kastrull.
  2. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att kallna.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Skölj och riv skal av apelsin och lime. Skär ut några skivor att varva med sillen. Blanda i rivet skal med lagen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  6. Varva sillen med lök och skivad apelsin och lime i en eller två burkar och häll på lagen.
  7. Låt stå kallt i minst ett dygn innan servering. Håller sig några veckor oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.