Apelsinsill

Apelsinsill av inläggningssill smaksatt med en frisk och fruktig smak av rivet apelsinskal och lime i en klar ättikslag med stjärnanis, kryddnejlika, kryddpeppar, lagerblad och gul lök.

Apelsin- och limesillen är god till påsk, midsommar och smörgåsbord. Men passar även till julbordet.

1 liten burk, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, urvattnad (1 pkt)
  • Ättikslag: 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 1/4 gul lök
  • 1 apelsin, ekologisk
  • 1 lime, ekologisk

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker, vatten, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar och stjärnanis i en kastrull.
  2. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att kallna.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Skölj och riv skal av apelsin och lime. Skär ut några skivor att varva med sillen. Blanda i rivet skal med lagen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  6. Varva sillen med lök och skivad apelsin och lime i en eller två burkar och häll på lagen.
  7. Låt stå kallt i minst ett dygn innan servering. Håller sig några veckor oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept