Apelsinsill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Apelsinsill av inläggningssill smaksatt med en frisk och fruktig smak av rivet apelsinskal och lime i en klar ättikslag med stjärnanis, kryddnejlika, kryddpeppar, lagerblad och gul lök.

Apelsin- och limesillen är god till påsk, midsommar och smörgåsbord. Men passar även till julbordet.

1 liten burk, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, urvattnad (1 pkt)
  • Ättikslag: 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 1/4 gul lök
  • 1 apelsin, ekologisk
  • 1 lime, ekologisk

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker, vatten, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar och stjärnanis i en kastrull.
  2. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att kallna.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Skölj och riv skal av apelsin och lime. Skär ut några skivor att varva med sillen. Blanda i rivet skal med lagen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  6. Varva sillen med lök och skivad apelsin och lime i en eller två burkar och häll på lagen.
  7. Låt stå kallt i minst ett dygn innan servering. Håller sig några veckor oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept