Rödavinbärssill
Rödavinbärssill med inläggningssill eller fem-minuterssill, färska eller frysta röda vinbär, vinbärsgelé, nejlikor, senapsfrön, lagerblad, rödlök och ättikslag.
Tillagning
- Skala och skär rödlök i tunna ringar.
- Ta fram en kastrull och tillsätt allt utom sillen - ättika, socker, vatten, gelé, vinbär, rödlök, nejlikor, lagerblad, senapsfrön och vitpeppar. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att svalna helt.
- Häll bort lagen från sillburken. Klipp eller skär sillen i lagom bitar ca 2-3 cm breda. Använd gärna plasthandskar.
- Varva sill, vinbär samt rödlök i en stor eller två mindre glasburkar med lock.
- Häll över och täck sillen med resten av lagen.
- Sätt på lock och förvara i kylen.
- Låt vinbärssillen stå för att få smak i minst två dygn om du använt inläggningssill. Låt stå ett dygn om du använt 5-minuterssill.
- Garnera gärna med 3-4 klasar färska vinbär till servering om du lägger upp i skål eller på fat.
Serveringsförslag
- Sillen passar till julbord, midsommar, påsk och smörgåsbord.
- Garnera gärna med färska röda vinbär om du lägger upp på fat eller skål.
- Eller servera som en sillsmörgås eller smörrebröd med några sillbitar över ett halvt skivat hårdkokt ägg på grovt bröd, 3 tsk majonnäs och några ringar av rödlöken från lagen - se bild.
Framförhållning
Sillen får godast smak efter några dagar i kylen.
Varianter
- Rödavinbärsgelé kan du köpa eller göra egen.
- Ett annat alternativ är att köpa saltsill och vattna ur över natten eller köpa urvattnad saltsill.
- Vill du lägga in färsk eller tinad fryst sill eller strömming så kan du först följa detta grundrecept.
- En liknande sill kan du göra med svarta vinbär eller blanda röda, svarta och vita vinbär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal