Rödavinbärssill

Rödavinbärssill med inläggningssill eller fem-minuterssill, färska eller frysta röda vinbär, vinbärsgelé, nejlikor, senapsfrön, lagerblad, rödlök och ättikslag.

6 portioner rödavinbärssill

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar 10 min
  • Klart på: 2 dagar 40 min

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill eller fem-minuterssill, 1 pkt
  • 0,5 dl röd vinbärsgelé
  • 1,5 dl frysta eller färska röda vinbär
  • 1/4 rödlök
  • 5 nejlikor, kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 3-4 klasar färska vinbär till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skär rödlök i tunna ringar.
  2. Ta fram en kastrull och tillsätt allt utom sillen - ättika, socker, vatten, gelé, vinbär, rödlök, nejlikor, lagerblad, senapsfrön och vitpeppar. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att svalna helt.
  3. Häll bort lagen från sillburken. Klipp eller skär sillen i lagom bitar ca 2-3 cm breda. Använd gärna plasthandskar.
  4. Varva sill, vinbär samt rödlök i en stor eller två mindre glasburkar med lock.
  5. Häll över och täck sillen med resten av lagen.
  6. Sätt på lock och förvara i kylen.
  7. Låt vinbärssillen stå för att få smak i minst två dygn om du använt inläggningssill. Låt stå ett dygn om du använt 5-minuterssill.
  8. Garnera gärna med 3-4 klasar färska vinbär till servering om du lägger upp i skål eller på fat.
Till sillen behöver du inläggningssill, socker, rödlök, frysta eller färska röda vinbär, lagerblad, nejlikor, vitpeppar, senapsfrön, rödavinbärsgelé, ättika och vatten. ,
Till sillen behöver du inläggningssill, socker, rödlök, frysta eller färska röda vinbär, lagerblad, nejlikor, vitpeppar, senapsfrön, rödavinbärsgelé, ättika och vatten.
Koka upp lagen av vatten, ättika, socker, rödlök, vinbär, gelé och kryddor. Låt sedan svalna helt.
Koka upp lagen av vatten, ättika, socker, rödlök, vinbär, gelé och kryddor. Låt sedan svalna helt.
Klipp eller skär sillen i lagom bitar.
Klipp eller skär sillen i lagom bitar.
Varva lagen med vinbär och kryddor med sillen i burk och låt stå i kylen att få smak 1-2 dygn.
Varva lagen med vinbär och kryddor med sillen i burk och låt stå i kylen att få smak 1-2 dygn.
Servera sillen som vanlig sill till jul, påsk eller midsommar eller som sillsmörgås när som.
Servera sillen som vanlig sill till jul, påsk eller midsommar eller som sillsmörgås när som.

Serveringsförslag

  • Sillen passar till julbord, midsommar, påsk och smörgåsbord.
  • Garnera gärna med färska röda vinbär om du lägger upp på fat eller skål.
  • Eller servera som en sillsmörgås eller smörrebröd med några sillbitar över ett halvt skivat hårdkokt ägg på grovt bröd, 3 tsk majonnäs och några ringar av rödlöken från lagen - se bild.

Framförhållning

Sillen får godast smak efter några dagar i kylen.

Varianter

  • Rödavinbärsgelé kan du köpa eller göra egen.
  • Ett annat alternativ är att köpa saltsill och vattna ur över natten eller köpa urvattnad saltsill.
  • Vill du lägga in färsk eller tinad fryst sill eller strömming så kan du först följa detta grundrecept.
  • En liknande sill kan du göra med svarta vinbär eller blanda röda, svarta och vita vinbär.

Röda vinbär ger en syrlig frisk smak och fin färg åt sillen. Ovan serverad som sillmacka på grovt bröd med majonnäs, kokt ägg samt garnerad med rödlök från inläggningen.
Röda vinbär ger en syrlig frisk smak och fin färg åt sillen. Ovan serverad som sillmacka på grovt bröd med majonnäs, kokt ägg samt garnerad med rödlök från inläggningen.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-13

Tillbehör och liknande: