Thaisill - inlagd sill på thaivis

Sweet Sour Thaisill. Kul och annorlunda inlagd sill med Thailändska smaker. Stark och het sill med chili, citrongräs, vitlök, curry pasta och kokosmjölk. För dig som gillar hetta och en annorlunda sill på julbord, påsk eller midsommar.

Här med inläggningssill eller urvattnad saltsill men du kan också ta fem-minuterssill och bara lägga in med smaksättningen - alltså ej med ättikan och lagen i början. Överkurs är att lägga in egen färsk sill från början och smaksätta enligt nedan.

4 portioner thai sill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL THAISILL: 2 klyftor vitlök
  • 4 msk creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk sweet sour Thai sause (efter smak)
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk soja
  • 0,5 tsk thailändsk red curry paste
  • 2 msk kokosmjölk
  • 4 cm citrongräs

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTTNING: Pressa vitlöksklyftorna i en glasburk (stor nog att rymma all sill), hacka/strimla ner chilin till små bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt sweet sour thai chili sås (sötsur sås) tillsammans med kokosmjölken och sojan.
  10. Häll av lagen och klipp sillen i ca 2 cm tjocka diagonala bitar och lägg i dem.
  11. Tillsätt i creme fraiche och majonnäs och vänd runt.
  12. Smaka av med röd currypasta och lite finhackat citrongräs.
  13. Skruva på lock och ställ i kylen några dagar tills det är dags att njuta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer