Thaisill - inlagd sill på thaivis

Introduktion och förberedelse för inläggning

Sweet Sour Thaisill. Kul och annorlunda inlagd sill med Thailändska smaker. Stark och het sill med chili, citrongräs, vitlök, curry pasta och kokosmjölk. För dig som gillar hetta och en annorlunda sill på julbord, påsk eller midsommar.

Här med inläggningssill eller urvattnad saltsill men du kan också ta fem-minuterssill och bara lägga in med smaksättningen - alltså ej med ättikan och lagen i början. Överkurs är att lägga in egen färsk sill från början och smaksätta enligt nedan.

4 portioner thai sill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL THAISILL: 2 klyftor vitlök
  • 4 msk creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk sweet sour Thai sause (efter smak)
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk soja
  • 0,5 tsk thailändsk red curry paste
  • 2 msk kokosmjölk
  • 4 cm citrongräs

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTTNING: Pressa vitlöksklyftorna i en glasburk (stor nog att rymma all sill), hacka/strimla ner chilin till små bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt sweet sour thai chili sås (sötsur sås) tillsammans med kokosmjölken och sojan.
  10. Häll av lagen och klipp sillen i ca 2 cm tjocka diagonala bitar och lägg i dem.
  11. Tillsätt i creme fraiche och majonnäs och vänd runt.
  12. Smaka av med röd currypasta och lite finhackat citrongräs.
  13. Skruva på lock och ställ i kylen några dagar tills det är dags att njuta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.