Brända mandlar

Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell.

Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.

300 gram brända mandlar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram hel sötmandel, en påse
  • 2 dl strösocker
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. Mät upp strösocker i en kastrull med tjock botten.
  2. Smält sockret till ljust brun karamell. Akta så det ej bränns (sänk värmen).
  3. Rör i mandlarna - använd en träslev (ej plast). Sänk värmen något och rör då och då tills karamellen smälter igen runt mandlarna utan att brännas.
  4. Rör i lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Förbered en ugnsform eller plåt med ett bakplåtspapper på.
  6. Ös upp de brända mandlarna på bakplåtspappret.
  7. Strö över florsocker så blir de lättare att skilja åt.
  8. Låt svalna och stelna.
  9. Bryt eller slå sedan isär mandlarna. Akta så du ej skär dig på karamellen som kan vara rätt vass - använd handskar eller något verktyg som ex. en köttklubba.
  10. Lägg gärna de brända mandlarna i strutar av smörpapper vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.