Brända mandlar
Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell.
Tillagning
- Mät upp strösocker i en kastrull med tjock botten.
- Smält sockret till ljust brun karamell. Akta så det ej bränns (sänk värmen).
- Rör i mandlarna - använd en träslev (ej plast). Sänk värmen något och rör då och då tills karamellen smälter igen runt mandlarna utan att brännas.
- Rör i lite röd karamellfärg om du vill.
- Förbered en ugnsform eller plåt med ett bakplåtspapper på.
- Ös upp de brända mandlarna på bakplåtspappret.
- Strö över florsocker så blir de lättare att skilja åt.
- Låt svalna och stelna.
- Bryt eller slå sedan isär mandlarna. Akta så du ej skär dig på karamellen som kan vara rätt vass - använd handskar eller något verktyg som ex. en köttklubba.
- Lägg gärna de brända mandlarna i strutar av smörpapper vid servering.
Användning
- Brända mandlar passar som godis när som men speciellt till jul.
- Fler förslag är att strö över som garnering till efterrätter, krossa som fyllning i praliner eller bakverk eller smaksättning som ex. grovt krossade och blandade i vaniljglass eller salt karamellglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 303 kcal