Brända mandlar

Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.

300 gram brända mandlar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram hel sötmandel, en påse
  • 2 dl strösocker
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. Mät upp strösocker i en kastrull med tjock botten.
  2. Smält sockret till ljust brun karamell. Akta så det ej bränns (sänk värmen).
  3. Rör i mandlarna - använd en träslev (ej plast). Sänk värmen något och rör då och då tills karamellen smälter igen runt mandlarna utan att brännas.
  4. Rör i lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Förbered en ugnsform eller plåt med ett bakplåtspapper på.
  6. Ös upp de brända mandlarna på bakplåtspappret.
  7. Strö över florsocker så blir de lättare att skilja åt.
  8. Låt svalna och stelna.
  9. Bryt eller slå sedan isär mandlarna. Akta så du ej skär dig på karamellen som kan vara rätt vass - använd handskar eller något verktyg som ex. en köttklubba.
  10. Lägg gärna de brända mandlarna i strutar av smörpapper vid servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer