Brända mandlar

Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.

300 gram brända mandlar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram hel sötmandel, en påse
  • 2 dl strösocker
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. Mät upp strösocker i en kastrull med tjock botten.
  2. Smält sockret till ljust brun karamell. Akta så det ej bränns (sänk värmen).
  3. Rör i mandlarna - använd en träslev (ej plast). Sänk värmen något och rör då och då tills karamellen smälter igen runt mandlarna utan att brännas.
  4. Rör i lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Förbered en ugnsform eller plåt med ett bakplåtspapper på.
  6. Ös upp de brända mandlarna på bakplåtspappret.
  7. Strö över florsocker så blir de lättare att skilja åt.
  8. Låt svalna och stelna.
  9. Bryt eller slå sedan isär mandlarna. Akta så du ej skär dig på karamellen som kan vara rätt vass - använd handskar eller något verktyg som ex. en köttklubba.
  10. Lägg gärna de brända mandlarna i strutar av smörpapper vid servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer