Brända mandlar

Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell.

Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.

300 gram brända mandlar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram hel sötmandel, en påse
  • 2 dl strösocker
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. Mät upp strösocker i en kastrull med tjock botten.
  2. Smält sockret till ljust brun karamell. Akta så det ej bränns (sänk värmen).
  3. Rör i mandlarna - använd en träslev (ej plast). Sänk värmen något och rör då och då tills karamellen smälter igen runt mandlarna utan att brännas.
  4. Rör i lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Förbered en ugnsform eller plåt med ett bakplåtspapper på.
  6. Ös upp de brända mandlarna på bakplåtspappret.
  7. Strö över florsocker så blir de lättare att skilja åt.
  8. Låt svalna och stelna.
  9. Bryt eller slå sedan isär mandlarna. Akta så du ej skär dig på karamellen som kan vara rätt vass - använd handskar eller något verktyg som ex. en köttklubba.
  10. Lägg gärna de brända mandlarna i strutar av smörpapper vid servering.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer