Kolasås

Introduktion och förberedelse

En klassisk kolasås kokt med socker, sirap och grädde.

Serveringsförslag

Smaksättning

  • Chokladkolasås får du med mjölkchoklad eller kakao. Smaksätt med 100 gram mjölkchoklad - rör i bitar på slutet och låt smälta. Eller någon msk kakao.
  • Tjinuskisås - tillsätt någon msk finriven ingefära. Gott och enkel som efterrätt med frysta bär.
  • Kolasås med rosmarin - koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
  • Lakritskolasås - rör i en tsk lakritspulver för kolasås med lätt lakritssmak.
  • Salt kolasås - smaksätt med 1 tsk flingsalt på slutet. Rör tills saltet löst sig. Eller laga denna salta kolasås med smör.

En sats kolasås i kastrull. Välj en kastrull med tjock botten. Koka först socker, sirap och vatten i 10 minuter varefter grädde tillsätts och kokas ihop. Gott att smaksätta med lite flingsalt eller annan smaksättning enligt förslag ovan.
En sats kolasås i kastrull. Välj en kastrull med tjock botten. Koka först socker, sirap och vatten i 10 minuter varefter grädde tillsätts och kokas ihop. Kolasåsen är god som den är eller piffa upp med lite flingsakt, choklad eller annat - se ovan.

3 dl kolasås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2,25 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 2 msk sirap, ljus
  • 1,5 dl grädde

Tillagning

  1. Mät upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör om och koka i 10 minuter tills det är ljust brunt. Det blir ca 150 grader om du vill kolla med termometer.
  2. Tillsätt försiktigt lite grädde i taget. Det bubblar upp men lägger sig snabbt. Rör med träslev.
  3. Rör och låt koka tills klumpar kokat bort till en slät kolasås.
  4. Låt svalna. Kolasåsen tjocknar något när den svalnat.
  5. Förvara i kylen i burk eller glasburk med lock. Håller några veckor. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 4.3 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-24