Kolasås

Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk.
Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås.

ca 6 dl kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (om du vill ha chokladkolasås)

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min.
  2. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  3. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker.
  4. Vill du ha chokladkolasås så bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer