Kolasås

Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk. Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås. Eller med finriven ingefära för Tjinuskisås.

ca 6 dl kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (om du vill ha chokladkolasås)

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min.
  2. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  3. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker.
  4. Vill du ha chokladkolasås så bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.