Kolasås

Introduktion och förberedelse

Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk.

Smaksättning

  • Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås.
  • Eller med någon msk finriven ingefära för Tjinuskisås. Gott och enkel som efterrätt med frysta bär.
  • Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
  • Rör i en tsk lakritspulver för kolasås med lätt lakritssmak.

ca 6 dl kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (om du vill ha chokladkolasås)

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min.
  2. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  3. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker.
  4. Vill du ha chokladkolasås så bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.