Kolasås

Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk. Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås. Eller med finriven ingefära för Tjinuskisås.

ca 6 dl kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (om du vill ha chokladkolasås)

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min.
  2. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  3. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker.
  4. Vill du ha chokladkolasås så bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer