Kolasås
En klassisk kolasås kokt med socker, sirap och grädde.
Tillagning
- Mät upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör om och koka i 10 minuter till en ljus brun karamell. Kolla gärna med termometer - karamellen ska vara ca 150 grader.
- Tillsätt försiktigt lite grädde i taget. Det bubblar upp men lägger sig snabbt. Rör med träslev.
- Rör och låt koka tills klumpar kokat bort till en slät kolasås. Koka till 115 grader. Eller gör ett kulprov genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan den formas till en mjuk kula så är kolan klar annars koka lite till.
- Låt svalna. Kolasåsen tjocknar något när den svalnat.
- Förvara i kylen i burk eller glasburk med lock. Håller några veckor. Kan även frysas in.
Serveringsförslag
- God som topping och sås till glass som vaniljglass, parfait, frysta bär, fryst cheesecake med mera.
- Som topping och glasyr på bakverk som kolatårta, chokladmuffins, kladdkaka med mera.
- Som fyllning i chokladtårta.
Smaksättning
- Chokladkolasås får du med mjölkchoklad eller kakao. Smaksätt med 100 gram mjölkchoklad - rör i bitar på slutet och låt smälta. Eller någon msk kakao.
- Tjinuskisås - tillsätt någon msk finriven ingefära. Gott och enkel som efterrätt med frysta bär.
- Kolasås med rosmarin - koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
- Lakritskolasås - rör i en tsk lakritspulver för kolasås med lätt lakritssmak.
- Salt kolasås - smaksätt med 1 tsk flingsalt på slutet. Rör tills saltet löst sig. Eller laga denna salta kolasås med smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal