Kolasås
Introduktion och förberedelse
En klassisk kolasås kokt med grädde, socker och sirap som passar till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk.
Smaksättning
- Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås.
- Eller med någon msk finriven ingefära för Tjinuskisås. Gott och enkel som efterrätt med frysta bär.
- Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
- Rör i en tsk lakritspulver för kolasås med lätt lakritssmak.
- Vill du ha en salt kolasås kan du röra i 1/2 - 1 tsk flingsalt på slutet. Eller laga en salt kolasås med smör.
Tillagning
- Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min.
- Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
- Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker.
- Vill du ha chokladkolasås så bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal