Knäckig äppelpaj
Baka en äppelpaj med ett knäckigt täcke av havregryn, smör, sirap, grädde, vetemjöl, rörsocker och bakpulver.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform ca 24 cm i diameter.
- Skala och kärna ur äpplen. Skär i klyftor eller småbitar.
- Sprid ut äppelklyftorna i ett jämnt lager i formen. Strö över lite kanel om du gillar det (valfritt).
- Smält smöret tillsammans med sirap, grädde och socker. Ta av från värmen.
- Tillsätt havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd runt.
- Fördela smeten över äpplena i ett jämnt lager.
- Grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått fin färg.
- Servera den varm eller ljummen med vaniljglass, vaniljsås, råkräm, sorbet eller annat gott.
Serveringsförslag
- Passar till fika, efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller cidersorbet.
Varianter
- Jag har också en variant på äppelpaj med toscatäcke - då är det med mandel istället för havregryn.
- Vidare kan du byta en del av havregrynen mot kokosflingor eller baka denna paj med kokostäcke.
- Istället för rörsocker kan du ta vanligt strösocker.
- Gillar du kanel kan du pudra över något krm kanel över äpplena i formen innan du täcker med pajdegen. Mald kardemumma passar också.

Täcket till äppelpajen görs av smält smör, sirap, grädde, rörsocker, havregryn, vetemjöl, salt och bakpulver och stelnar när du gräddar det så det blir knäckigt och knaprigt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal