Chokladsås
Introduktion och förberedelse
Enkel, snabb och god chokladsås du kokar av kakao, strösocker och vatten.
Serveringsförslag
- Chokladsås är god varm eller kall till glass, marängsviss, bananasplit, crêpes, pannkakor, våfflor, milkshake med mera.
 - Som fyllning i chokladtårta eller att toppa kladdkaka med.
 - Eller som smaksättning i exempelvis chokladglass.
 
Kan förberedas
Såsen kan förberedas i god tid och förvaras några dagar i kylen eller frysas in.
Varianter
- Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad hackad i bitar eller som pellets. Koka ihop såsen som i receptet. Ta av från värmen och rör i choklad tills den smält.
 - Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
 - Man kan också byta förslagsvis hälften av sockret mot sirap.
 - Mot slutet kan du vispa i någon msk smör under tiden såsen värms för extra glansig och fyllig chokladsås.
 

Tillagning
- Mät upp och rör ihop socker, kakao och vatten i en såskastrull. Rör ut klumpar.
 - Koka upp under omrörning.
 - Koka ca 5 minuter på låg värme och rör då och då till en jämn fin chokladsås.
 - Låt gärna chokladsåsen svalna något innan du använder den.
 - Kan serveras varm eller kall.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal