Chokladsås

Enkel, snabb och god chokladsås du kokar av kakao, strösocker och vatten.

6 portioner chokladsås, 2,5 dl

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och rör ihop socker, kakao och vatten i en såskastrull. Rör ut klumpar.
  2. Koka upp under omrörning.
  3. Koka ca 5 minuter på låg värme och rör då och då till en jämn fin chokladsås.
  4. Låt gärna chokladsåsen svalna något innan du använder den.
  5. Kan serveras varm eller kall.
Till chokladsåsen behöver du en kastrull, visp, kakao, strösocker, vatten och en slickepott.
Till chokladsåsen behöver du en kastrull, visp, kakao, strösocker, vatten och en slickepott.
Mät upp och rör ihop kakao, socker och vatten i en kastrull.
Mät upp och rör ihop kakao, socker och vatten i en kastrull. Rör ut klumpar.
Koka ihop och rör chokladsåsen till en jämn blank sås.
Koka ihop och rör chokladsåsen till en jämn blank sås.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Såsen kan förberedas i god tid och förvaras några dagar i kylen eller frysas in.

Varianter

  • Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad hackad i bitar eller som pellets. Koka ihop såsen som i receptet. Ta av från värmen och rör i choklad tills den smält.
  • Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
  • Man kan också byta förslagsvis hälften av sockret mot sirap.
  • Mot slutet kan du vispa i någon msk smör under tiden såsen värms för extra glansig och fyllig chokladsås.

Chokladsåsen serverad till en Banana split
Chokladsåsen serverad till en Banana split.

E-mail
Medel: 3.7 (68 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-27

Tillbehör och liknande: