Karamelliserade valnötter
Karamelliserade valnötter blir söta och knapriga. Lätt att göra med valnötter och socker.
Tillagning
- Värm en stekpanna och rosta valnötterna någon minut. Lägg över på en skärbräda och låt svalna något. Hacka dem grovt.
- Förbered ett bakplåtspapper på en plåt.
- Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad panna, gjutjärnspanna eller kastrull.
- Smält sockret och rör. När det börjar får färg så tar du av det från spisen.
- Vänd hastigt runt valnötterna och sprid ut på bakplåtspappret. Strö över flingsalt. Låt svalna helt.
- Bryt eller hacka isär något till servering.
- Nu kan du använda dina karamelliserade valnötter till det du önskar. Förvara i lufttät burk med lite bakplåtspapper mellan lagren så de ej klibbar ihop.
Användning
- Passar att äta som de är som godis.
- Garnering till desserter - jag hade dem till en pannacotta Dulce de Leche men de passar även att strö över andra efterrätter som ex. fruktsallad.
- Fyll och/eller garnera på tårtor som Schwartzwald eller Budapeststubbe.
- Toppa bakverk som cupcakes eller morotskaka.
- Smaksätt glass, semifreddo eller parfait.
Varianter
- Du kan byta valnötter mot andra nötter som mandlar, hasselnötter, cashew, paranötter, jordnötter eller pekannötter.
- En variant är att kandera med glykos.

Pannacotta med Dulce de Leche, karamelliserade valnötter samt färska hallon. Smak av gräddig kola från Dulce de Leche, knapriga karamelliserade nötter och syrliga hallon passar mycket bra ihop.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal