Karamelliserade valnötter
Karamelliserade valnötter blir söta och knapriga. Lätt att göra med valnötter och socker.
Tillagning
- Värm en stekpanna och rosta valnötterna någon minut. Lägg över på en skärbräda och låt svalna något. Hacka dem grovt.
- Förbered ett bakplåtspapper på en plåt.
- Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad panna, gjutjärnspanna eller kastrull.
- Smält sockret och rör. När det börjar får färg så tar du av det från spisen.
- Vänd hastigt runt valnötterna och sprid ut på bakplåtspappret. Strö över flingsalt. Låt svalna helt.
- Bryt eller hacka isär något till servering.
- Nu kan du använda dina karamelliserade valnötter till det du önskar. Förvara i lufttät burk med lite bakplåtspapper mellan lagren så de ej klibbar ihop.
Användning
- Passar att äta som de är som godis.
- Garnering till desserter - jag hade dem till en pannacotta Dulce de Leche men de passar även att strö över andra efterrätter som ex. fruktsallad.
- Fyll och/eller garnera på tårtor som Schwartzwald eller Budapeststubbe.
- Toppa bakverk som cupcakes eller morotskaka.
- Smaksätt glass, semifreddo eller parfait.
Varianter
- Du kan byta valnötter mot andra nötter som mandlar, hasselnötter, cashew, paranötter, jordnötter eller pekannötter.
- En variant är att kandera med glykos.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal