Banana split

Introduktion och förberedelse

Banana split som är en dessert med kluven eller delad banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.

Varianter

  • Kan varieras med maränger också men då brukar det kallas marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
  • Istället för att laga egen chokladsås kan du köpa färdig ex. O'Hoy.
  • Istället för köpt vaniljglass kan du göra egen vaniljglass.

Banana split med delad banan, glass, grädde, mandel, maränger och chokladsås.
Banana split med delad banan, glass, grädde, mandel, maränger och chokladsås.

4 portioner Banana split

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 1 liter vaniljglass
  • 1 dl mandelspån
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • Chokladsås: 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
  2. Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa grädden löst med en tsk socker.
  4. Skala och dela bananerna på längden.
  5. Dags att lägga upp: Välj ett fat, små tallrikar eller helst avlånga portionsskålar.
  6. Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, klicka på grädden, ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid) och avsluta med mandel på toppen av bananasplitten.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-24