Banana split

Banana split som är en dessert med kluven eller delad banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.

Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska). Istället för att laga egen chokladsås kan du köpa färdig ex. Oboy.

4 portioner Banana split

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 1 liter vaniljglass
  • 1 dl mandelspån
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • Chokladsås: 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
  2. Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa grädden löst med en tsk socker.
  4. Skala och dela bananerna på längden.
  5. Dags att lägga upp: Välj ett fat, små tallrikar eller helst avlånga portionsskålar.
  6. Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, klicka på grädden, ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid) och avsluta med mandel på toppen av bananasplitten.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept