Banana split
Banana split som är en dessert med kluven eller delad banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Har fått sitt namn då bananen är delad längs mitten - split på engelska.
Tillagning
- Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
- Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
- Vispa grädden löst med en tsk socker.
- Skala och dela bananerna på längden.
- Dags att lägga upp: Välj ett fat, små tallrikar eller helst avlånga portionsskålar.
- Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, klicka på grädden, ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid) och avsluta med mandel på toppen av bananasplitten.
Varianter
- Kan varieras med maränger också som jag hade på bilden. Delar man bananen i skivor istället för på längden kan det då kallas marängsviss.
- Istället för att laga egen chokladsås kan du köpa färdig ex. O'Hoy.
- Istället för köpt vaniljglass kan du göra egen vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal