Kondenserad mjölk

Recept med kondenserad mjölk som mest används till söta desserter och bakning. Oftast är det kondenserad mjölk med tillsatt socker - se Sweetened på bild ovan - som menas. Det finns också kondenserad mjölk utan socker - kontrollera detta innan du bakar - då kan man tillsätta extra socker om man tycker det. Kondenserad mjölk har kokats i vakuum tills endast lite av vattnet är kvar och mjölken är koncentrerad samt hållbar.

En tredje variant som är mer lik kola är märkt Caramelized milk Dulche leche. Det är kondenserad mjölk som karamelliserats så att den påminner om kola. Finns att köpa färdig annars kan du en burk kondenserad söt mjölk oöppnad i en kastrull täckt med vatten i 2-3 timmar på låg värme. Låt svalna innan du öppnar den.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.