Salt kolasås

Koka en kolasås och smaksätt med flingsalt. Lättlagad med socker, smör och grädde - och så salt förstås.

ca 3 dl salt kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp socker i en såskastrull med tjock botten, gjutjärns-stekpanna eller annan panna med tjock botten som tål hög värme.
  2. Smält sockret på lite under högsta värme under uppsikt tills det är en ljust brun och smält till karamell. Karamellen ska vara ca 150 grader. Vicka på pannan lite så det smälter jämnt. Akta så det ej bränns. Ta sedan av från värmen.
  3. Tillsätt grädde lite i taget och rör runt. Det bubblar upp men lägger sig efter en stund. Tillsätt sedan smöret. Sätt tillbaka till lite över medelvärme.
  4. Tillsätt flingsalt.
  5. Koka ihop i 10 minuter och rör ofta. Rör samt peta sönder sockret tills alla klumpar från sockret löst upp sig och smält ihop till en sås. Koka till 115 grader. Eller gör ett kulprov genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan den formas till en mjuk kula så är kolan klar annars koka lite till.
  6. Låt svalna. Nu kan du använda kolasåsen till det du önskar.
  7. Kolasåsen tjocknar något när den svalnat.
  8. Förvara i burk eller glasburk med lock. Kan förvaras i flera veckor i kylen med lock. Kan även frysas in.
Ingredienser till den salta kolasåsen
Ingredienser till den salta kolasåsen - strösocker, smör, grädde och flingsalt.

Serveringsförslag

Tips

Sockret ska först smälta till en ljust brun karamell. Sedan tar man av karamellen från värmen och tillsätter smör samt grädde. Då stelnar karamellen till en eller flera klumpar.

Pannan eller kastrullen sätts sedan tillbaks på plattan och så kokar man den under låg värme tills karamellen löst upp sig. Man för röra och ta sönder karamellen då och då.

Varianter

  • Tillsätt en msk finriven ingefära på slutet för Tjinuskisås. Gott och enkelt som efterrätt med frysta bär.
  • Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
  • En variant är kolasås med smör.

Salt kolasås serverad i burk till fryst parfait garnerad med pistage
Den salta kolasåsen serverad ur glasburk till fryst punschparfait garnerad med pistagenötter.

E-mail
Medel: 3.8 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-16