Salt kolasås
Introduktion och förberedelse
Koka en kolasås och smaksätt med flingsalt. Lättlagad med tre ingredienser - socker, smör och grädde - och så salt förstås.
God som sås till glass som vaniljglass, parfait som punschparfait - se bilden nedan; frysta bär, desserter, fryst cheesecake och bakverk.
Varianter
- Tillsätt en msk finriven ingefära på slutet för Tjinuskisås. Gott och enkelt som efterrätt med frysta bär.
- Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.

Tillagning
- Mät upp socker i en såskastrull med tjock botten.
- Smält sockret under uppsikt tills det är ljust brunt. Akta så det ej bränns.
- Ta från plattan och lägg i smöret. Låt smälta och rör om med en träslev. OBS smöret fräser och sockret stelnar till en klump men det är som det ska.
- Tillsätt grädden, rör om och sätt tillbaka på plattan.
- Koka såsen på medelvärme tills alla klumpar från sockret löst upp sig och smält ut. Rör då och då.
- Koka ihop till en kolasås ca fem minuter.
- Tillsätt flingsalt.
- Nu kan du använda kolasåsen till det du önskar.
- Den kan även hällas upp i en burk till senare. Välj en burk som tål värme. Låt svalna och sätt på lock. Kan förvaras i flera veckor svalt med lock.
- Om saltet lagt sig i botten av såsen så kan du röra om innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal