Salt kolasås
Introduktion och förberedelse
Koka en kolasås och smaksätt med flingsalt. Lättlagad med socker, smör och grädde - och så salt förstås.
Tips
Sockret ska först smälta till en ljust brun karamell. Sedan tar man av karamellen från värmen och tillsätter smör samt grädde. Då stelnar karamellen till en eller flera klumpar.
Pannan eller kastrullen sätts sedan tillbaks på plattan och så kokar man den under låg värme tills karamellen löst upp sig. Man för röra och ta sönder karamellen då och då.
Serveringsförslag
- God som topping och sås till glass som vaniljglass, parfait som punschparfait - se bilden nedan. Vidare till frysta bär och fryst cheesecake med mera.
- Som topping och glasyr på bakverk som kolatårta, chokladmuffins, kladdkaka med mera.
- Som fyllning i chokladtårta.
Varianter
- Tillsätt en msk finriven ingefära på slutet för Tjinuskisås. Gott och enkelt som efterrätt med frysta bär.
- Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
- En variant är kolasås med smör.

Tillagning
- Mät upp socker i en såskastrull med tjock botten, gjutjärns-stekpanna eller annan panna med tjock botten som tål hög värme.
- Smält sockret under uppsikt tills det är en ljust brun och blivit smält karamell. Vänd ev. runt och rör lite med en träslev så sockret smälter jämnt. Akta så det ej bränns. Ta sedan av från värmen.
- Tillsätt grädde lite i taget och rör runt. Det bubblar upp men lägger sig efter en stund. Tillsätt sedan smöret. Sätt tillbaka på medelvärme.
- Tillsätt flingsalt.
- Koka ihop i 10 minuter och rör då och då. Rör samt peta sönder sockret tills alla klumpar från sockret löst upp sig och smält ihop till en sås.
- Låt svalna. Nu kan du använda kolasåsen till det du önskar.
- Kolasåsen tjocknar något när den svalnat.
- Förvar i burk eller glasburk med lock. Kan förvaras i flera veckor i kylen med lock. Kan även frysas in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal