Salt kolasås

Introduktion och förberedelse

Koka en kolasås och smaksätt med flingsalt. Lättlagad med tre ingredienser - socker, smör och grädde - och så salt förstås.

Sockret ska först smälta till en ljust brun karamell. Sedan tar man av karamellen från värmen och tillsätter smör samt grädde. Då stelnar karamellen till en eller flera klumpar. Pannan eller kastrullen sätts sedan tillbaks på plattan och så kokar man den under låg värme tills karamellen löst upp sig. Man för röra och ta sönder karamellen då och då.

Serveringsförslag

God som sås till glass som vaniljglass, parfait som punschparfait - se bilden nedan; frysta bär, desserter, fryst cheesecake och bakverk.

Varianter

  • Tillsätt en msk finriven ingefära på slutet för Tjinuskisås. Gott och enkelt som efterrätt med frysta bär.
  • Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.
  • En mer lättlagad variant är vanlig kolasås. Den salta kolasåsen är lite knepig då den lätt bränner och det blir sockerklumpar som sakta ska koka och smälta i grädden utan att brännas.

Salt kolasås serverad i burk till fryst parfait garnerad med pistage
Den salta kolasåsen serverad ur glasburk till fryst punschparfait garnerad med pistagenötter.

ca 3 dl salt kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp socker i en såskastrull med tjock botten, gjutjärns-stekpanna eller annan panna med tjock botten som tål hög värme.
  2. Smält sockret under uppsikt tills det är en ljust brun och smält karamell. Vänd ev. runt och rör lite med en träslev så sockret smälter jämnt. Akta så det ej bränns. Ta sedan av från värmen.
  3. Tillsätt smör och grädde. Sätt tillbaka på låg värme. Rör med en träslev.
  4. Koka och rör samt peta sönder sockret tills alla klumpar från sockret löst upp sig och smält ihop till en sås. Det kan ta en stund. Akta så det ej bränns.
  5. Koka ihop i ca fem minuter och rör då och då.
  6. Tillsätt flingsalt.
  7. Nu kan du använda kolasåsen till det du önskar.
  8. Den kan även hällas upp i en burk till senare. Välj en burk som tål värme. Låt svalna och sätt på lock. Kan förvaras i flera veckor svalt med lock.
  9. Om saltet lagt sig i botten av såsen så kan du röra om innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-17