Salt kolasås

Introduktion och förberedelse

Koka en kolasås och smaksätt med flingsalt. Lättlagad med tre ingredienser - socker, smör och grädde - och så salt förstås.

God som sås till glass som vaniljglass, parfait som punschparfait - se bilden nedan; frysta bär, desserter, fryst cheesecake och bakverk.

Varianter

  • Tillsätt en msk finriven ingefära på slutet för Tjinuskisås. Gott och enkelt som efterrätt med frysta bär.
  • Eller koka med en liten kvist färsk rosmarin för en god twist.

Salt kolasås serverad i burk till fryst parfait garnerad med pistage
Den salta kolasåsen serverad ur glasburk till fryst punschparfait garnerad med pistagenötter.

ca 3 dl salt kolasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 gram smör
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp socker i en såskastrull med tjock botten.
  2. Smält sockret under uppsikt tills det är ljust brunt. Akta så det ej bränns.
  3. Ta från plattan och lägg i smöret. Låt smälta och rör om med en träslev. OBS smöret fräser och sockret stelnar till en klump men det är som det ska.
  4. Tillsätt grädden, rör om och sätt tillbaka på plattan.
  5. Koka såsen på medelvärme tills alla klumpar från sockret löst upp sig och smält ut. Rör då och då.
  6. Koka ihop till en kolasås ca fem minuter.
  7. Tillsätt flingsalt.
  8. Nu kan du använda kolasåsen till det du önskar.
  9. Den kan även hällas upp i en burk till senare. Välj en burk som tål värme. Låt svalna och sätt på lock. Kan förvaras i flera veckor svalt med lock.
  10. Om saltet lagt sig i botten av såsen så kan du röra om innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-09