Friterad banan
Friterad banan är en klassiker med vaniljglass och sirap.
Tillagning
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt äggvita och vatten eller öl och vispa hastigt ihop till en smet utan klumpar.
- Värm olja i en fritös eller kastrull till 180 grader.
- Skala bananerna. Dela dem i två delar om de är stora.
- Doppa en bananbit i taget i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter. Använd en termometer. Lägg upp med hålslev på hushållspapper. Du kan också dela stora bananer i grova bitar eller i halvor eller fjärdedelar och fritera några bitar i taget.
- Servera de friterade bananerna med vaniljglass och ringla några matskedar sirap över bananerna.
Serveringsförslag
- Gott med vaniljglass.
- Ringla lite sirap över banan och glass. Jag tog vanlig svensk sirap men lönnsirap, kokossirap, agavesirap eller flytande honung funkar också.
- Kan garneras med citronmeliss.
Varianter
- Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer att fritera i.
- Vaniljglass kan bytas mot sojaglass med vanilj, salt karamellglass eller bananglass.
Portionsberäkning
Jag tog en mindre banan per portion men det kan räcka med en halv banan per portion om de är stora.
Tips
Välj mogna bananer. Eller köp i god tid och låt ligga att mogna.
Tänk på säkerheten
Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
Överbliven olja
Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal