Friterad banan

Introduktion och förberedelse för fritering

Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen. Lönnsirap är speciellt gott till.

Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer.

Vaniljglass kan bytas mot sojaglass med vanilj och agavesirap för en vegan variant.

Du kan också fritera bananarna i en frityrsmet med öl och vispad äggvita.

4 portioner friterade bananer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • Frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten eller mineralvatten
  • 1 msk bakpulver
  • 4 bananer
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 1,5 dl sirap eller lönnsirap

Tillagning

  1. Värm olja i en kastrull.
  2. Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl iskallt vatten och 1 msk bakpulver till en frityrsmet i en bunke.
  3. Skala bananerna.
  4. Doppa en banan i taget i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter. Använd en termometer. Lägg upp med hålslev på hushållspapper. Du kan också dela stora bananer i grova bitar eller i halvor eller fjärdedelar och fritera några bitar i taget.
  5. Servera de friterade bananerna med vaniljglass och ringla någon msk sirap över bananerna.
E-mail
Medel: 3.8 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.