Friterad banan

Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen. Lönnsirap är speciellt gott till.

Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer.

Vaniljglass kan bytas mot sojaglass med vanilj och agavesirap för en vegan variant.

Du kan också fritera bananarna i en frityrsmet med öl och vispad äggvita.

4 portioner friterade bananer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • Frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten eller mineralvatten
  • 1 msk bakpulver
  • 4 bananer
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 1,5 dl sirap eller lönnsirap

Tillagning

  1. Värm olja i en kastrull.
  2. Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl iskallt vatten och 1 msk bakpulver till en frityrsmet i en bunke.
  3. Skala bananerna.
  4. Doppa en banan i taget i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter. Använd en termometer. Lägg upp med hålslev på hushållspapper. Du kan också dela stora bananer i grova bitar eller i halvor eller fjärdedelar och fritera några bitar i taget.
  5. Servera de friterade bananerna med vaniljglass och ringla någon msk sirap över bananerna.
E-mail
Medel: 3.9 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer