Smördegsinbakade päron med karamell

Smördegsinbakade päron med karamell smaksatt med rom serverat med vaniljglass. En variant på Tarte Tatin med päron individuellt inslagna i smördeg.
Vintips till päronen är ett sött dessertvin ex. en Trockenbeerenauslese från Österrike eller Tyskland.
Du kan förbereda päronen fram tills de ska in i ugnen och förvara kallt tills det är dags.

4 portioner smördegsinbakade päron

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 32 min

Ingredienser

  • 2 päron, gärna Conference
  • 100 gram strösocker
  • 4 hela stjärnanis
  • 1 vaniljstång
  • 250 gram färsk smördeg, ex. Sara Lee
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 125 gram socker, gärna rörsocker
  • 125 gram smör
  • 2 msk rom

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp strösocker med 0,5 liter vatten i en kastrull. Tillsätt stjärnanis och vaniljstången.
  3. Skala päronen, dela dem och gröp ur kärnhuset t ex med en melon-kul-skopa eller tesked.
  4. Lägg i päronen och koka upp samt sjud i 5 minuter. Sätt åt sidan att svalna i lagen.
  5. Ta upp stjärnanisen och vaniljstången och spara.
  6. Sockerlag: smält smör, tillsätt rörsocker och rom tillsammans i en ugnsfast stekpanna med höga kanter. Koka tills den är en ljust brun karamell. Fortsätt under tiden med päronen.
  7. Ta upp päronen och tryck fast en stjärnanis i varje håla där kärnhuset suttit.
  8. Skär vaniljstängen i fyra bitar.
  9. Använd en liten kniv för att skära bort skaftet på päronet och sätt i en bit vaniljstång istället.
  10. Rulla ut smördegen.
  11. Lägg päronen med stjärnanisen nedåt på en skärbräda.
  12. Täck päron med smördeg och skär rent längs kanterna på päronen. Lägg över på en bricka. Fortsätt tills alla päron är inslagna i smördeg.
  13. Lägg i päronen i karamellen med stjärnanisen nedåt (alltså med smördegen uppåt).
  14. Pudra över ett lager florsocker över smördegen.
  15. Baka päronen i 10 min i ugnen. Höj ev. värmen i några extra minuter och sätt på grillen så att smördegen får fin färg.
  16. Ta fram vaniljglassen så att den blir mjuk under tiden du gräddar päronen.
  17. Servering: Ta en stekspade under varje päron och flippa över dem med stjärnanisen uppåt på tallrik, skopa över lite karamell och kula upp glassen bredvid. Garnera ev. med pudrat florsocker och en extra stärnanis (obs den ska ej ätas upp).
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer