Kandering av bär, frukter och nötter

Kanderad frukt, bär eller nötter. Recept på kanderingslag eller karamell. Tips på vad du kan kandera.
Att kandera är kul och blir fina kanderade frukter, bär och nötter som passar till jul och julbord men är också goda att äta såklart.

Kanderad frukter, bär och nötter passar också till garnering av desserter och bakverk.
Det är mycket viktigt att bär och frukter är helt torra annars kan fukt lösa upp kanderingen. Sköljer du frukten så torka den noga och låt den gärna stå och torka någon timme så alla små skrymslen vid ex. stjälken ej har fukt när du ska kandera.

FÖRSLAG PÅ FRUKTER, BÄR OCH NÖTTER ATT KANDERA:

Förslag på frukter, bär och nötter att kandera:

  • VINDRUVOR - Gärna kärnfria. Klipp av stjälken precis intill bären. Skölj och torka dem noga.
  • KÖRSBÄR. Välj fasta, fina bär. Klipp av stjälkarna intill bären eller en bit upp. Skölj och torka körsbären väl.
  • APELSINKLYFTOR. Skala apelsiner och dela dem i klyftor. Använd endast hela, fasta klyftor.
  • ÄPPLEN ÄPPELKLUBBOR. Välj små röda äpplen. Skölj och torka väl. Stick en pinne i varje äpple vid stjälken. Kinesiska ätpinnar i trä är kanon att tälja till.
  • DADLAR. Skär en liten skåra i dadlarna och pilla ut kärnan. Fyll varje dadel med en liten kula mandelmassa eller hel skållad mandel. Tryck försiktigt ihop dadeln igen.
  • KATRINPLOMMON. Skölj plommonen några gånger och torka dem väl. Gör en skåra i plommonen och ta ut kärnan. Fyll varje plommon med en kula mandelmassa, cocktailbär eller skållad mandel.
  • TORKADE APRIKOSER. Skölj aprikoserna väl och torka dem noga.
  • TORKADE FIKON. Dela gärna på stora fikon.
  • NÖTTER. Alla nötter blir goda utom kokosnötter :) Hasselnötter, valnötter, pekannötter, paranötter ex. Kanderas utan skal såklart.
  • MANDLAR. Skålla mandlarna. Koka upp vatten och mandlar några minuter tills skalen lösts upp. Häll av och pilla bort skalen på mandlarna.

1 sats kandering

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • KANDERINGSLAG: 250 gram socker
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 msk glykos
  • 4 krm ättiksprit, 12%

Tillagning

  1. Blanda socker, vatten, glykos och ättika i en tjockbottnad kastrull, rör om tills sockret löst sig.
  2. Börja förbered frukterna, se till att de är torra och ligger upplagda redo att doppas/kanderas.
  3. När det är dags att kandera kokar du upp sockerlagen och låter den koka ca 10 min tills sockerlagen börjat tjockna och blir ljusgul. Akta så att sockret ej blir för mörkt, då är det bränt och kan ej användas. Ta av från värmen och ställ på ett grytunderlägg eller ugnsgaller.
  4. Kasta ner en eller flera bitar bär, nötter eller frukt och ta upp med två oljade gafflar, lägg på smörpapper eller oljad plåt.
  5. Gör du äppelklubbor så håller du dem i pinnen och rullar dem i sockerlagen. Färga gärna sockerlagen röd.
  6. När det kanderade sockret stelnat lossar du försiktigt på dina kanderade godbitar. Förvaras bäst i smörpapper. Kan serveras i veckade pappersformar.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept