Kandering av bär, frukter och nötter

Kanderad torkad frukt, bär eller nötter. Recept på kanderingslag eller karamell samt tips på vad du kan kandera.

Att kandera är kul och blir fina kanderade frukter, bär och nötter som passar till jul och julbord men är också goda att äta såklart.

Kanderad frukter, bär och nötter passar också till garnering av desserter och bakverk.

Det är mycket viktigt att bär och frukter är helt torra annars kan fukt lösa upp kanderingen. Skär du upp frukter så måste snittytan torka några timmar. Vidare sköljer du frukten så torka den noga och låt den gärna stå och torka några timmar så alla små skrymslen vid exempelvis stjälken har torkat helt.

Förslag att kandera:

  • VINDRUVOR - Gärna kärnfria. Klipp av stjälken precis intill bären. Skölj och torka dem noga.
  • KÖRSBÄR. Välj fasta, fina bär. Klipp av stjälkarna intill bären eller en bit upp. Skölj och torka körsbären väl.
  • APELSINKLYFTOR. Skala apelsiner och dela dem i klyftor. Använd endast hela, fasta klyftor.
  • ÄPPLEN och ÄPPELKLUBBOR. Välj små röda äpplen. Skölj och torka väl. Stick en pinne i varje äpple vid stjälken. Kinesiska ätpinnar i trä är kanon att tälja till.
  • DADLAR. Skär en liten skåra i dadlarna och pilla ut kärnan. Fyll varje dadel med en liten kula mandelmassa eller hel skållad mandel. Tryck försiktigt ihop dadeln igen. Eller kandera skuren i grova bitar.
  • KATRINPLOMMON. Skölj plommonen några gånger och torka dem väl. Gör en skåra i plommonen och ta ut kärnan. Fyll varje plommon med en kula mandelmassa, cocktailbär eller skållad mandel. Eller kandera skuren i grova bitar.
  • TORKADE APRIKOSER. Skölj aprikoserna väl och torka dem noga. Kan kanderas hela eller skurna i bitar.
  • TORKADE FIKON. Dela gärna på stora fikon och skär i bitar.
  • NÖTTER. Alla nötter blir goda utom kokosnötter ;). Förslag är mandlar, hasselnötter, valnötter, pekannötter, paranötter och cashewnötter. Kanderas utan skal eller med skal.

1 sats kandering

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • KANDERINGSLAG: 250 gram socker
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 msk glykos
  • 4 krm ättiksprit, 12%
  • FÖRSLAG MED NÖTTER: 50 gram av vardera mandlar, cashewnötter, valnötter och hasselnötter
  • FÖRSLAG MED TORKAD FRUKT: 100 gram torkade fikon, 50 gram vardera av aprikoser, dadlar och katrinplommon

Tillagning

  1. Blanda socker, vatten, glykos och ättika i en tjockbottnad kastrull, rör om tills sockret löst sig.
  2. Börja förbered nötter, torkad frukt, frukt, bär eller det du vill kandera. Se till att de är torra och ligger upplagda redo att doppas/kanderas.
  3. När det är dags att kandera kokar du upp sockerlagen och låter den koka ca 10 min tills sockerlagen börjat tjockna och blir ljusgul. Akta så att sockret ej blir för mörkt, då är det bränt och kan ej användas. Ta av från värmen och ställ på ett grytunderlägg eller ugnsgaller.
  4. Karamellen ska vara ca 155 grader - kolla med termometer eller testa den genom att droppa lite i ett glas med kallt vatten - stelnar det till en hård bit karamell så är sockret redo att doppa i.
  5. Vänd ner en eller flera bitar bär, nötter eller frukt och ta upp med två oljade gafflar, lägg på smörpapper eller oljad plåt. En bit i taget är lättast.
  6. Stelnar och svalnar sockret för mycket kan du värma på det så det smälter igen.
  7. Gör du äppelklubbor så håller du dem i pinnen och rullar dem i sockerlagen en i taget. Färga gärna sockerlagen röd innan om du vill med någon droppa röd karamellfärg.
  8. När det kanderade sockret stelnat lossar du försiktigt på dina kanderade godbitar från bakplåtspappret.
  9. Förvaras bäst i smörpapper i lufttät burk.
  10. Kan serveras i veckade pappersformar eller användas till att garnera bakverk.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.