Koreanska revbensspjäll

Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
Revbensspjäll med inspiration från Asien och Korea.
Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.
Ett förslag att servera revbensspjällen är som på bilden med jasminris, kimchi (koreansk surkål), sås av marinaden, purjolök samt grönsallad.

4 portioner koreanska revbensspjäll

  • Förberedelse: 2 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg revbensspjäll
  • 1 purjolök
  • Marinad: 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ljus soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk färsk hackad ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk strösocker eller farinsocker
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 msk maizena

Tillagning

  1. Blanda kinesisk soja, ljus soja, chiliflakes, pressad vitlök, färsk hackad ingefära, socker, sesamolja och risvinäger i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löst sig.
  2. Häll upp i en skål och låt svalna.
  3. Rosta sesamfröna i en stekpanna tills de börjar knäppa.
  4. Tillsätt sesamfröna till marinaden.
  5. Skär revbenen i grova skivor längs med benen. Lägg i en stor kastrull och tillsätt marinaden. Vänd runt. Täck över. Låt gärna marinera över natten eller någon timme.
  6. Rensa, dela och skölj purjolöken noga. Strimla den.
  7. Tillsätt hälften av purjolöken till revbenen. Spara hälften i kylen till senare.
  8. Koka revbenen i marinaden och med purjolöken under lock på medelvärme i 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
  9. Ta upp revbenen och lägg dem på en ugnsplåt.
  10. Sila av skyn (marinaden) och häll över den i en kastrull.
  11. Blanda maizenan med en halv dl vatten i ett glas. Tillsätt till marinaden under omrörning.
  12. Koka upp och låt koka utan lock på medelvärme.
  13. Förbered tillbehör som ris.
  14. Sätt ugnen på grill. Strö över resten av purjolöken. Pensla revbenen med lite av den redda marinaden.
  15. I ugn: sätt in revbenen under grillen och låt dem få färg i 5-10 minuter. OBS akta så de ej bränns.
  16. På grill: grilla revbenen några minuter på varje sida så att de får färg. OBS akta så de ej bränns.
  17. Lägg upp på fat och pensla åter med marinad. Salta och strö över lite svartpeppar och servera dem sedan.
  18. Servera förslagsvis revbenen som på bilden med purjolök, marinaden som sås, jasminris, kimchi och grönsallad.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer