Koreanska revbensspjäll

Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
Revbensspjäll med inspiration från Asien och Korea.
Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.
Ett förslag att servera revbensspjällen är som på bilden med jasminris, kimchi (koreansk surkål), sås av marinaden, purjolök samt grönsallad.

4 portioner koreanska revbensspjäll

  • Förberedelse: 2 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg revbensspjäll
  • 1 purjolök
  • Marinad: 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ljus soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk färsk hackad ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk strösocker eller farinsocker
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 msk maizena

Tillagning

  1. Blanda kinesisk soja, ljus soja, chiliflakes, pressad vitlök, färsk hackad ingefära, socker, sesamolja och risvinäger i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löst sig.
  2. Häll upp i en skål och låt svalna.
  3. Rosta sesamfröna i en stekpanna tills de börjar knäppa.
  4. Tillsätt sesamfröna till marinaden.
  5. Skär revbenen i grova skivor längs med benen. Lägg i en stor kastrull och tillsätt marinaden. Vänd runt. Täck över. Låt gärna marinera över natten eller någon timme.
  6. Rensa, dela och skölj purjolöken noga. Strimla den.
  7. Tillsätt hälften av purjolöken till revbenen. Spara hälften i kylen till senare.
  8. Koka revbenen i marinaden och med purjolöken under lock på medelvärme i 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
  9. Ta upp revbenen och lägg dem på en ugnsplåt.
  10. Sila av skyn (marinaden) och häll över den i en kastrull.
  11. Blanda maizenan med en halv dl vatten i ett glas. Tillsätt till marinaden under omrörning.
  12. Koka upp och låt koka utan lock på medelvärme.
  13. Förbered tillbehör som ris.
  14. Sätt ugnen på grill. Strö över resten av purjolöken. Pensla revbenen med lite av den redda marinaden.
  15. I ugn: sätt in revbenen under grillen och låt dem få färg i 5-10 minuter. OBS akta så de ej bränns.
  16. På grill: grilla revbenen några minuter på varje sida så att de får färg. OBS akta så de ej bränns.
  17. Lägg upp på fat och pensla åter med marinad. Salta och strö över lite svartpeppar och servera dem sedan.
  18. Servera förslagsvis revbenen som på bilden med purjolök, marinaden som sås, jasminris, kimchi och grönsallad.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer