Koreanska revbensspjäll

Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.

Revbensspjäll med inspiration från Asien och Korea.

Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.

Ett förslag att servera revbensspjällen är som på bilden med jasminris, kimchi (koreansk surkål), sås av marinaden, purjolök samt grönsallad.

4 portioner koreanska revbensspjäll

  • Förberedelse: 2 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg revbensspjäll
  • 1 purjolök
  • Marinad: 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ljus soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk färsk hackad ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk strösocker eller farinsocker
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 dl vatten
  • 1 msk maizena

Tillagning

  1. Blanda kinesisk soja, ljus soja, chiliflakes, pressad vitlök, färsk hackad ingefära, socker, sesamolja och risvinäger i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löst sig.
  2. Häll upp i en skål och låt svalna.
  3. Rosta sesamfröna i en stekpanna tills de börjar knäppa.
  4. Tillsätt sesamfröna till marinaden.
  5. Skär revbenen i grova skivor längs med benen. Lägg i en stor kastrull och tillsätt marinaden. Vänd runt. Täck över. Låt gärna marinera över natten eller någon timme.
  6. Rensa, dela och skölj purjolöken noga. Strimla den.
  7. Tillsätt hälften av purjolöken till revbenen. Spara hälften i kylen till senare.
  8. Koka revbenen i marinaden samt tillsätt 2 dl vatten. Tillsätt purjolöken. Koka under lock på medelvärme i 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
  9. Ta upp revbenen och lägg dem på en ugnsplåt.
  10. Sila av skyn (marinaden) och häll över den i en kastrull.
  11. Blanda maizenan med en dl vatten i ett glas. Tillsätt till marinaden under omrörning.
  12. Koka upp och låt koka utan lock på medelvärme.
  13. Förbered tillbehör som ris.
  14. Sätt ugnen på grill. Strö över resten av purjolöken. Pensla revbenen med lite av den redda marinaden.
  15. Sätt in revbenen under grillen och låt dem få färg i 5-10 minuter. OBS akta så de ej bränns.
  16. På grill: grilla revbenen några minuter på varje sida så att de får färg. OBS akta så de ej bränns.
  17. Lägg upp på fat och pensla åter med marinad. Salta och strö över lite svartpeppar och servera dem sedan.
  18. Servera förslagsvis revbenen som på bilden med purjolök, marinaden som sås, jasminris, kimchi och grönsallad.
E-mail
Medel: 3.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept