Tunna revbensspjäll i ugnen

Introduktion och förberedelse

Tunna revbensspjäll eller spareribs i ugnen med god marinad samt förslag på tillbehör.

Revbensspjäll som marineras och tillagas på låg temperatur så de blir riktigt möra. Innan servering så ökar man värmen, penslar med mer marinad och ger dem fin färg och yta.

Jag gjorde en egen marinad eller glaze med rapsolja, ketjap manis, kinesisk soja, sweet chilisås, sambal oelek, tomatpuré, risvinäger, honung, vitlök, ingefära, salt och svartpeppar.

Serveringsförslag

Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör. De passar även till julbordet.

Varianter

  • Du kan använda en valfri köpt BBQ-marinad eller glaze istället för min marinad.
  • Du kan även grilla revbenen på utegrill.

Glöm ej servetter

Det blir rätt kladdigt då man ofta äter spjäll med händerna. Var noga med att tvätta händer innan. Servera med gott om servetter samt våtservetter eller citronvatten - en skål med lite vatten och en klyfta citron i - att tvätta av fingrarna med.

Portionsberäkning

  • Jag fick ut 11 spjäll på 1,3 kg paket tunna revben märkta "spareribs". Det räcker till 3 portioner och 3-4 revben vardera om man har tillbehör till.
  • Äter ni enbart spjäll utan så mycket tillbehör så kan du räkna 2 portioner och 5-6 revben vardera.
  • Ett tips är att dubbla receptet för 4 portioner och då frysa in de revben som eventuellt blir över.

Att dricka till

Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Tempranillo från Spanien eller Shiraz från Australien passar till.

Kall öl som IPA eller lageröl passar också till.

Jag hade en enkel gräddig skysås på stekskyn från revbenen samt hade lite klyftpotatis och sallad till
Jag hade en enkel gräddig skysås på stekskyn från revbenen samt hade lite klyftpotatis och sallad till

3 portioner tunna revbensspjäll i ugnen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 1,3 kg tunna revbensspjäll
  • MARINAD: 1 msk rapsolja
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 tsk honung
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 stort ark folie för ugn/grill att slå in spjällen i
  • 0,5 dl hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Blanda marinaden genom att röra ihop rapsolja, ketjap manis, kinesisk soja, sweet chilisås, sambal oelek, tomatpuré, risvinäger, honung, vitlök, ingefära, salt och svartpeppar i en skål.
  3. Ta undan hälften av marinaden och ställ övertäckt i kylen till senare. Lägg spjällen med köttsidan uppåt på ett ark folie för ugn/grill. Pensla med resten av marinaden. Vik ihop och placera på en ugnsplåt.
  4. Stek revbenen i mitten av ugnen i 2 timmar.
  5. Ta ut revbenen.
  6. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Laga klyftpotatis om du vill ha det till - klyfta potatis och blanda med en tsk rapsolja i en ugnspanna samt tillaga i 20-25 minuter.
  7. SKYSÅS: Spara stekskyn som bildats och häll av den när du öppnar upp folien. Den blir mycket god att laga en enkel skysås på vilket jag gjorde. Sila över i en såskastrull och dryga ut med vatten så du har 2 dl. Koka upp och vispa i en msk ljus maizenaredning samt 2 dl grädde. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Öppna upp folien med spjällen och pensla med resten av marinaden.
  9. Sätt in i mitten av ugnen igen och låt revbenen få färg i ca 10 minuter.
  10. Lägg över revbensspjället på en skärbräda. Låt vila fem minuter. Skär ut spjällen.
  11. Lägg upp revbensspjällen om lott på fat eller tallrik och garnera genom genom att strö på lite flingsalt samt lite hackad persilja eller färsk koriander.
  12. Servera spjällen med valfria tillbehör enligt förslag ovan. Jag hade skysås, klyftpotatis och sallad till.
E-mail
Medel: 3.5 (112 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 718 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Tillbehör och liknande recept: