Chipotlemajonnäs
Chipotlemajonnäs är en hemgjord majonnäs smaksatt med het chipotle chili, vitlök och cidervinäger.
Majonnäsen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.
Tillagning
- Se till att äggulor och olja är rumsvarma.
- Vispa äggulor, salt och vinäger i en skål tills det är fluffigt någon minut. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare.
- Tillsätt någon droppe olja i början under kraftig vispning. Tillsätt försiktigt någon droppe i taget. Efter några minuter kan du tillsätta oljan lite fortare men fortsatt under kraftig vispning.
- Tillsätt en pressad klyfta vitlök.
- Smaka av med chipotle till önskad styrka.
- Smaka av med salt och svartpeppar samt ev. några droppar cidervinäger extra.
- Kan serveras direkt. Låt gärna majonnäsen stå och få rundare smak någon/några timmar i kylen till servering.
Serveringsförslag
- Jag hade majonnäsen som dipp till friterad kyckling. Vidare hade jag till picklad gurka med chili samt sötpotatismos.
- Chipotlemajonnäs passar som het sås och dipp till det mesta förslagsvis grillat som grillspett, revbensspjäll, kyckling, lax eller grönsaker.
Varianter
Istället för chilipeppar chipotle som pulver kan du ta färsk eller torkad chipotle och hacka. Eller chipotle chilipasta eller chilisås.
Kan förberedas
Chipotlemajonnäsen får en rundare smak om den får stå någon/några timmar i kylen så gör den gärna i god tid eller dagen innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal