Chipotlemajonnäs

Introduktion och förberedelse

Chipotlemajonnäs är en hemgjord majonnäs smaksatt med het chipotle chili, vitlök och cidervinäger.

Majonnäsen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.

Serveringsförslag

Varianter

Istället för chilipeppar chipotle som pulver kan du ta färsk eller torkad chipotle och hacka. Eller chipotle chilipasta eller chilisås.

Kan förberedas

Chipotlemajonnäsen får en rundare smak om den får stå någon/några timmar i kylen så gör den gärna i god tid eller dagen innan.

4 portioner Chipotlemajonnäs

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 äggulor, 40 gram
  • 1 krm salt
  • 1 msk cidervinäger
  • 2 dl majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-3 tsk chilipeppar chipotle

Tillagning

  1. Se till att äggulor och olja är rumsvarma.
  2. Vispa äggulor, salt och vinäger i en skål tills det är fluffigt någon minut. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare.
  3. Tillsätt någon droppe olja i början under kraftig vispning. Tillsätt försiktigt någon droppe i taget. Efter några minuter kan du tillsätta oljan lite fortare men fortsatt under kraftig vispning.
  4. Tillsätt en pressad klyfta vitlök.
  5. Smaka av med chipotle till önskad styrka.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar samt ev. några droppar cidervinäger extra.
  7. Kan serveras direkt. Låt gärna majonnäsen stå och få rundare smak någon/några timmar i kylen till servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-22