Grillade tunna revbensspjäll

Marinerade i soja- och honungsglace samt toppade med BBQ-sås. Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör till ex. pommes, klyftpotatis, kokt färskpotatis samt morot i folie, grillad majskolv med mera till. 

Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Sangiovese från Italien eller Zinfandel från Kalifornien. 

Ketjap manis är en söt soja från Asien. Kan ersättas med vanlig kinesisk soja och någon tsk socker. Istället för torkad timjan, rosmarin och salvia kan du ta färska hackade kryddor - någon msk av varje. 

Det blir rätt kladdigt då man oftast äter spjäll med händerna. Servera därför spjällen med massor med servetter eller hushållspapper redo samt gärna våtservetter eller citronvatten (en skål med lite vatten och en klyfta citron i) att tvätta av fingrarna med. 

 

3 portioner grillade tunna revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tunna revbensspjäll
  • 0,5 dl ketjap manis
  • 1 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vinäger; röd, vit eller cider
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Skär revbenen i delar.
  2. Blanda marinaden och vänd runt revbenen. Täck över och låt stå i kylen att marinera i 1-6 timmar.
  3. Laga BBQ-såsen (länk i beskrivningen ovan). Låt svalna och förvara i kylen.
  4. Tänd grillen. Du ska ha lite värme men länge så använd bricketter och fördela dem så att du ha låg värme. Använd gärna en grill med lock.
  5. Slå in den tunna änden på spjällen med folie.
  6. Grilla spjällen runt om så att de får färg på den tjocka änden. Lägg dem sedan i folie och slå in dem. Låt dem steka på låg värme i 50 minuter. Kolla och vänd runt dem ibland så att de ej bränns.
  7. Förbered önskade tillbehör.
  8. Ta bort folien, pensla spjällen och ge spjällen färg runt om ca 5-10 minuter till.
  9. Lägg upp och revbensspjällen på fat och ös BBQ-sås över (ta ej marinaden som varit i kontakt med rått kött), strö på lite flingsalt samt garnera med lite hackad gräslök.
  10. Servera revbensspjällen med resten av BBQ-såsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer