Grillade tunna revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Grillade tunna revbensspjäll marinerade i soja- och honungsglace serverade med BBQ-sås.

Serveringsförslag

Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör.

Glöm ej servetter

Det blir rätt kladdigt då man oftast äter spjäll med händerna. Servera därför spjällen med massor med servetter eller hushållspapper redo samt gärna våtservetter eller citronvatten (en skål med lite vatten och en klyfta citron i) att tvätta av fingrarna med.

Portionsberäkning

Jag fick ut 11 spjäll på 1,3 kg paket tunna revben spareribs. Det räcker till 3 portioner och 3-4 revben vardera om man har tillbehör till.

Äter ni enbart spjäll utan så mycket tillbehör så kan du räkna 2 portioner och 5-6 revben vardera.

Ett tips är att dubbla receptet för 4 portioner och då frysa in de revben som eventuellt blir över.

Varianter

  • Du kan göra egen BBQ-sås eller köpa en färdig variant du gillar.
  • Ketjap manis är en söt soja från Asien. Kan ersättas med vanlig kinesisk soja och någon tsk socker.
  • Istället för torkad timjan, rosmarin och salvia kan du ta färska hackade kryddor - någon msk av varje.
  • Du kan även laga revbensspjällen enbart i ugnen.

Att dricka till

Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Sangiovese från Italien eller Zinfandel från Kalifornien.

3 portioner grillade tunna revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • ca 1,3 kg tunna revbensspjäll
  • MARINAD: 0,5 dl ketjap manis söt indonesisk soja
  • 1 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vinäger; röd, vit eller cider
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • GARNERING: 0,5 dl hackad gräslök eller persilja
  • SERVERING: 4 portioner BBQ-sås, köpt eller hemlagad enligt länk ovan
  • 1 stort ark folie för ugn/grill

Tillagning

  1. Blanda marinaden genom att röra ihop ketjap manis, honung, rapsolja, vinäger, rosmarin, timjan, salvia, salt och peppar i en skål.
  2. Ta undan hälften av marinaden och ställ övertäckt i kylen till senare. Lägg spjällen med köttsidan uppåt på ett ark folie för ugn/grill. Pensla med resten av marinaden. Vik ihop och låt stå i kylen att marinera i minst en timme gärna 6 timmar.
  3. FÖRGRILLA PÅ UTEGRILL: Tänd grillen. Du ska ha lite värme men länge så använd bricketter och fördela dem så att du kan ha låg värme i en hörna. Använd en grill med lock. Lägg foliepaketet i grillen vid sidan och på låg värme. Sätt på lock. Tillaga på låg värme i 1 timme och 30 minuter. Kolla och flytta vänd runt dem till lägre värme så att de ej bränns.
  4. FÖRSTEK I UGN: Sätt ugnen på 150 grader och lägg foliepaketet på en ugnsplåt. Stek i 2 timmar.
  5. När du förstekt spjället kan du ha det förberett i kylen fram till grillningen om du vill förbereda i god tid.
  6. Medan du försteker spjället kan du laga BBQ-såsen - länk i beskrivningen ovan. Låt svalna och förvara i kylen. Eller använd en köpt BBQ-sås.
  7. Förbered önskade tillbehör som potatis, grönsaker osv om du vill ha det till.
  8. Ta bort folien och lägg över spjället på en skärbräda. Skär ut spjällen. Grilla spjällen på utegrill så att de får färg runt om ca 10 minuter. Pensla spjällen med resten av marinaden under grillningen.
  9. Lägg upp revbensspjällen om lott på fat eller tallrik och garnera genom att skeda lite av BBQ-såsen över, strö på lite flingsalt samt lite hackad gräslök eller persilja.
  10. Servera revbensspjällen med resten av BBQ-såsen i en skål bredvid samt önskade tillbehör till.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02