Grillade tunna revbensspjäll
Introduktion och förberedelse
Grillade tunna revbensspjäll marinerade i soja- och honungsglace serverade med BBQ-sås.
Serveringsförslag
Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör.
- Jag hade kokt färskpotatis samt morot i foliepaket samt BBQ-sås till på bilden.
- Färskpotatis kan bytas mot grillade primörer eller pommes.
- Ett gott förslag är även coleslaw, klyftpotatis och grillad majskolv till.
- Ytterligare en variant är med grillad potatis, asiatisk coleslaw och majsröra.
- Vidare passar sallad med marinerade vita bönor och tomatsallad som grönt tillbehör.
Glöm ej servetter
Det blir rätt kladdigt då man oftast äter spjäll med händerna. Servera därför spjällen med massor med servetter eller hushållspapper redo samt gärna våtservetter eller citronvatten (en skål med lite vatten och en klyfta citron i) att tvätta av fingrarna med.
Portionsberäkning
Jag fick ut 11 spjäll på 1,3 kg paket tunna revben spareribs. Det räcker till 3 portioner och 3-4 revben vardera om man har tillbehör till.
Äter ni enbart spjäll utan så mycket tillbehör så kan du räkna 2 portioner och 5-6 revben vardera.
Ett tips är att dubbla receptet för 4 portioner och då frysa in de revben som eventuellt blir över.
Varianter
- Du kan göra egen BBQ-sås eller köpa en färdig variant du gillar.
- Ketjap manis är en söt soja från Asien. Kan ersättas med vanlig kinesisk soja och någon tsk socker.
- Istället för torkad timjan, rosmarin och salvia kan du ta färska hackade kryddor - någon msk av varje.
- Du kan även laga revbensspjällen enbart i ugnen.
Att dricka till
Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Sangiovese från Italien eller Zinfandel från Kalifornien.
Tillagning
- Blanda marinaden genom att röra ihop ketjap manis, honung, rapsolja, vinäger, rosmarin, timjan, salvia, salt och peppar i en skål.
- Ta undan hälften av marinaden och ställ övertäckt i kylen till senare. Lägg spjällen med köttsidan uppåt på ett ark folie för ugn/grill. Pensla med resten av marinaden. Vik ihop och låt stå i kylen att marinera i minst en timme gärna 6 timmar.
- FÖRGRILLA PÅ UTEGRILL: Tänd grillen. Du ska ha lite värme men länge så använd bricketter och fördela dem så att du kan ha låg värme i en hörna. Använd en grill med lock. Lägg foliepaketet i grillen vid sidan och på låg värme. Sätt på lock. Tillaga på låg värme i 1 timme och 30 minuter. Kolla och flytta vänd runt dem till lägre värme så att de ej bränns.
- FÖRSTEK I UGN: Sätt ugnen på 150 grader och lägg foliepaketet på en ugnsplåt. Stek i 2 timmar.
- När du förstekt spjället kan du ha det förberett i kylen fram till grillningen om du vill förbereda i god tid.
- Medan du försteker spjället kan du laga BBQ-såsen - länk i beskrivningen ovan. Låt svalna och förvara i kylen. Eller använd en köpt BBQ-sås.
- Förbered önskade tillbehör som potatis, grönsaker osv om du vill ha det till.
- Ta bort folien och lägg över spjället på en skärbräda. Skär ut spjällen. Grilla spjällen på utegrill så att de får färg runt om ca 10 minuter. Pensla spjällen med resten av marinaden under grillningen.
- Lägg upp revbensspjällen om lott på fat eller tallrik och garnera genom att skeda lite av BBQ-såsen över, strö på lite flingsalt samt lite hackad gräslök eller persilja.
- Servera revbensspjällen med resten av BBQ-såsen i en skål bredvid samt önskade tillbehör till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal