Grillade tunna revbensspjäll

Grillade tunna revbensspjäll marinerade i soja- och honungsglace samt toppade med BBQ-sås. Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör till ex. pommes, klyftpotatis, kokt färskpotatis samt morot i folie, grillad majskolv med mera till.

Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Sangiovese från Italien eller Zinfandel från Kalifornien.

Ketjap manis är en söt soja från Asien. Kan ersättas med vanlig kinesisk soja och någon tsk socker. Istället för torkad timjan, rosmarin och salvia kan du ta färska hackade kryddor - någon msk av varje.

Det blir rätt kladdigt då man oftast äter spjäll med händerna. Servera därför spjällen med massor med servetter eller hushållspapper redo samt gärna våtservetter eller citronvatten (en skål med lite vatten och en klyfta citron i) att tvätta av fingrarna med.

3 portioner grillade tunna revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tunna revbensspjäll
  • 0,5 dl ketjap manis
  • 1 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vinäger; röd, vit eller cider
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Skär revbenen i delar.
  2. Blanda marinaden och vänd runt revbenen. Täck över och låt stå i kylen att marinera i 1-6 timmar.
  3. Laga BBQ-såsen (länk i beskrivningen ovan). Låt svalna och förvara i kylen.
  4. Tänd grillen. Du ska ha lite värme men länge så använd bricketter och fördela dem så att du ha låg värme. Använd gärna en grill med lock.
  5. Slå in den tunna änden på spjällen med folie.
  6. Grilla spjällen runt om så att de får färg på den tjocka änden. Lägg dem sedan i folie och slå in dem. Låt dem steka på låg värme i 50 minuter. Kolla och vänd runt dem ibland så att de ej bränns.
  7. Förbered önskade tillbehör.
  8. Ta bort folien, pensla spjällen och ge spjällen färg runt om ca 5-10 minuter till.
  9. Lägg upp och revbensspjällen på fat och ös BBQ-sås över (ta ej marinaden som varit i kontakt med rått kött), strö på lite flingsalt samt garnera med lite hackad gräslök.
  10. Servera revbensspjällen med resten av BBQ-såsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept