Helgrillat revbensspjäll St Louis cut

Helgrillat revbensspjäll St Louis cut med rub och barbecuesås på amerikanskt vis.

Revbenen grillas på låg värme i 3 timmar under lock och får en god röksmak av rökspån, wood chips eller rökplanka.

Revbensspjällen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.

4 portioner helgrillat revbensspjäll St Louis cut

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 3 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • ca 1,5 kg tjockt helt revbensspjäll, gärna St Louis cut
  • 1 msk salt
  • RUB: 1 msk chilipulver
  • 1 tsk rökt chilipeppar chipotle
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk farinsocker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk senapspulver typ Colemans
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • BARBECUESÅS: 1 msk rapsolja eller majsolja
  • 2 tsk hackad röd chili
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 dl äppelmust
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl farinsocker
  • 3 msk cidervinäger
  • 2 msk melass eller mörk sirap
  • 1 tsk grovmalden svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 konserverade halvor persika

Tillagning

  1. Gnid in revbensspjällen i salt och ställ övertäckta i kylen 1 timme.
  2. Förbered en grill med lock och termometer samt stektermometer vid sidan. Tänd med bricketter. Ha extra bricketter att fylla på med. Vidare något att göra rök med som rökplankor, rökspån eller wood chips. Grillen ska hålla en låg men jämn värme på runt 120 grader i ca tre timmar. Gå helst ej över 140 grader. Med varmare grill tar det kortare tid men blir gott ändå.
  3. Blanda ruben av chilipulver, rökt chilipeppar chipotle, paprika, farinsocker, salt, senapspulver, vitlökspulver och svartpeppar i en bunke.
  4. Skölj av saltet från revbensspjällen. Torka torrt med lite hushållspapper.
  5. Gnid in revbensspjället i ruben.
  6. Justera så att grillen håller 120 grader.
  7. Placera revbensspjället på högkant i ett ställ för revben i grillen. Eller lägg på kallt grillgaller och placera sedan i grillen.
  8. Lägg i rökplanka, rökspån eller wood chips i början samt lite då och då.
  9. Grilla revbensspjället i ca 3 timmar och kontrollera så att värmen håller 120 grader. Lägg eventuellt på mera kol.
  10. BARBECUESÅS: Skölj chili samt hacka den. Skala vitlök och gul lök och finhacka dem. Fräs chili, vitlök och lök i en såskastrull i olja några minuter utan att ta färg. Tillsätt äppelmust, tomatpuré, farinsocker, cidervinäger, svartpeppar och salt. Rör om och koka upp. Tärna persikohalvorna fint samt tillsätt dem.
  11. Låt barbecuesåsen stå att koka på medelvärme i ca 30 minuter.
  12. Mixa såsen slät med en stavmixer eller kör i en blender eller matberedare. Smaka av BBQ-såsen med salt, socker, vinäger, peppar samt ev. lite tabasco eller annan het sås eller chilipeppar till önskad hetta. Barbecuesåsen är klar att användas. Dela förslagsvis upp i en skål till pensling och en skål att servera som tillbehör som sås.
  13. Pensla revbenen med barbecuesåsen sista 20 minuterna då och då.
  14. Kontrollera gärna stekgraden på revbenen med en termometer. Den ska vara runt 75 grader.
  15. Förbered valfria tillbehör till revbenen - se förslag ovan. Jag hade - förutom en skål med en del av barbecuesåsen - Mac and Cheese och pickles på rödkål, spetskål och morot till.
  16. Vid servering så lägger du upp revbenen på en skärbräda och skär upp dem mellan benen i bitar.
Fråga i köttdisken eller köttaffären efter revbensspjäll styckade St Louis cut. Annars kan du ta vanliga hela tjocka knäckta revben.
Fråga i köttdisken eller köttaffären efter revbensspjäll styckade St Louis cut. Annars kan du ta vanliga hela tjocka knäckta revben.
Grillen tänds med grillbricketter som håller värmen längre och jämnare.
Grillen tänds med grillbricketter som håller värmen längre och jämnare. Du behöver en grill med lock och termometer så att du kan hålla värmen låg på 120 grader.
Revbenen gnids in med ruben - kryddblandning med chili, paprika, vitlök med mera.
Revbenen gnids in med ruben - kryddblandning med chili, paprika, vitlök med mera.
Revbenen står upp på högkant i stället och blir indirekt grillade utan att riskera brännas på någon sida.
Revbenen står upp på högkant i stället och blir indirekt grillade utan att riskera brännas på någon sida.
Tips är att använda ett ställ för revben som du sedan ställer i grillen.
Tips är att använda ett ställ för revben som du sedan ställer i grillen.
Kontrollera temperaturen så att grillen håller 120 grader genom. Lägg ev. på mer bricketter. Grilla i 3 timmar eller tills innertemperaturen är 75 grader.
Kontrollera temperaturen så att grillen håller 120 grader genom. Lägg ev. på mer bricketter. Grilla i 3 timmar eller tills innertemperaturen är 75 grader.
Pensla med barbecuemarinaden några gånger de sista 20 minuterna.
Pensla med barbecuemarinaden några gånger de sista 20 minuterna.
Revbensspjället är klart för servering.
Revbensspjället är klart för servering.
Skär upp revbenet längs benet och servera från skärbrädan eller lägg upp på fat.
Skär upp revbenet längs benet och servera från skärbrädan eller lägg upp på fat.
Jag serverade revbenen med Mac and cheese, barbecuesås och picklad rödkål, spetskål och morot.
Jag serverade revbenen med Mac and cheese, barbecuesås och picklad rödkål, spetskål och morot.

Serveringsförslag

Varianter

Istället för att helgrilla på utegrill kan man steka dem i ugnen i ca 3 timmar på 120 grader i en långpanna.

Tunna revbensspjäll

Tunna revbensspjäll kan du laga på samma vis men räkna ca 1,5 timmar i grillen. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla med barbequemarinad på slutet.

Du behöver

  • Du behöver en grill med lock och termometer. 1-2 folieformar på ca 25-20 cm att lägga på kålet under gallret att fånga upp dropp från köttet.
  • Grillbricketter samt något att göra rök med som rökplankor, rökspån eller wood chips.
  • Stektermometer.
  • Smidigt är även ett grillställ för revbensspjäll som gör att du kan ställa revbensspjället på högkant - detta är speciellt bra om man grillar flera stycken stora bitar revben på en gång.

St Louis cut

Fråga i köttdisken eller din köttaffär efter St Louis styckat - St Louis cut - revbensspjäll. Annars blir det gott med vanliga tjocka knäckta revbensspjäll också.

Portionsberäkning

Du kan räkna minst 300 gram revben per portion. Det gör inget om du tar en lite större bit upp till 2 kg till nedan recept.

Tips

Grilla gärna en större bit eller 2-3 bitar revben på en gång. Dubblera då rub och Barbecuesås. Revbensspjäll som blir över blir goda rester och håller några dagar i kylen samt kan grillas hastigt igen till servering. Vidare kan de frysas in. Överbliven rub håller i en lufttät burk. Barbecuesås kan frysa in.

St Louis cut är ett sätt att stycka revbenen så man ett helt stycke revben med mycket kött, kryddorna kommer åt runt om och de är lätta att skära upp i fina stora bitar.
St Louis cut är ett sätt att stycka revbenen så man ett helt stycke revben med mycket kött, kryddning kommer åt runt om och de är lätta att skära upp i fina stora bitar.

E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 754 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-23

Tillbehör och liknande: