Helgrillat revbensspjäll St Louis cut
Helgrillat revbensspjäll St Louis cut med rub och barbecuesås på amerikanskt vis.
Revbenen grillas på låg värme i 3 timmar under lock och får en god röksmak av rökspån, wood chips eller rökplanka.
Revbensspjällen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.
Tillagning
- Gnid in revbensspjällen i salt och ställ övertäckta i kylen 1 timme.
- Förbered en grill med lock och termometer samt stektermometer vid sidan. Tänd med bricketter. Ha extra bricketter att fylla på med. Vidare något att göra rök med som rökplankor, rökspån eller wood chips. Grillen ska hålla en låg men jämn värme på runt 120 grader i ca tre timmar. Gå helst ej över 140 grader. Med varmare grill tar det kortare tid men blir gott ändå.
- Blanda ruben av chilipulver, rökt chilipeppar chipotle, paprika, farinsocker, salt, senapspulver, vitlökspulver och svartpeppar i en bunke.
- Skölj av saltet från revbensspjällen. Torka torrt med lite hushållspapper.
- Gnid in revbensspjället i ruben.
- Justera så att grillen håller 120 grader.
- Placera revbensspjället på högkant i ett ställ för revben i grillen. Eller lägg på kallt grillgaller och placera sedan i grillen.
- Lägg i rökplanka, rökspån eller wood chips i början samt lite då och då.
- Grilla revbensspjället i ca 3 timmar och kontrollera så att värmen håller 120 grader. Lägg eventuellt på mera kol.
- BARBECUESÅS: Skölj chili samt hacka den. Skala vitlök och gul lök och finhacka dem. Fräs chili, vitlök och lök i en såskastrull i olja några minuter utan att ta färg. Tillsätt äppelmust, tomatpuré, farinsocker, cidervinäger, svartpeppar och salt. Rör om och koka upp. Tärna persikohalvorna fint samt tillsätt dem.
- Låt barbecuesåsen stå att koka på medelvärme i ca 30 minuter.
- Mixa såsen slät med en stavmixer eller kör i en blender eller matberedare. Smaka av BBQ-såsen med salt, socker, vinäger, peppar samt ev. lite tabasco eller annan het sås eller chilipeppar till önskad hetta. Barbecuesåsen är klar att användas. Dela förslagsvis upp i en skål till pensling och en skål att servera som tillbehör som sås.
- Pensla revbenen med barbecuesåsen sista 20 minuterna då och då.
- Kontrollera gärna stekgraden på revbenen med en termometer. Den ska vara runt 75 grader.
- Förbered valfria tillbehör till revbenen - se förslag ovan. Jag hade - förutom en skål med en del av barbecuesåsen - Mac and Cheese och pickles på rödkål, spetskål och morot till.
- Vid servering så lägger du upp revbenen på en skärbräda och skär upp dem mellan benen i bitar.
Serveringsförslag
- Till revbenen passar Mac and cheese, creamed corn och pickles av rödkål, spetskål och morot med chili. Det är även gott med lite extra av barbecuesåsen vid sidan.
- Andra förslag att servera till är sötpotatismos, potatisklyftor, potatissallad, aiolipotatis, pommes frites, grillad potatis, potatisgratäng, rotfruktsgratäng med mera.
- Som grönsaker passar majs, grillade grönsaker, grönsallad med äpple samt tomatsallad med avokado.
- Som röra och sås till passar coleslaw, chipotlemajonnäs, guacamole, picklad gurka, picklad rödlök med mera.
Varianter
Istället för att helgrilla på utegrill kan man steka dem i ugnen i ca 3 timmar på 120 grader i en långpanna.
Tunna revbensspjäll
Tunna revbensspjäll kan du laga på samma vis men räkna ca 1,5 timmar i grillen. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla med barbequemarinad på slutet.
Du behöver
- Du behöver en grill med lock och termometer. 1-2 folieformar på ca 25-20 cm att lägga på kålet under gallret att fånga upp dropp från köttet.
- Grillbricketter samt något att göra rök med som rökplankor, rökspån eller wood chips.
- Stektermometer.
- Smidigt är även ett grillställ för revbensspjäll som gör att du kan ställa revbensspjället på högkant - detta är speciellt bra om man grillar flera stycken stora bitar revben på en gång.
St Louis cut
Fråga i köttdisken eller din köttaffär efter St Louis styckat - St Louis cut - revbensspjäll. Annars blir det gott med vanliga tjocka knäckta revbensspjäll också.
Portionsberäkning
Du kan räkna minst 300 gram revben per portion. Det gör inget om du tar en lite större bit upp till 2 kg till nedan recept.
Tips
Grilla gärna en större bit eller 2-3 bitar revben på en gång. Dubblera då rub och Barbecuesås. Revbensspjäll som blir över blir goda rester och håller några dagar i kylen samt kan grillas hastigt igen till servering. Vidare kan de frysas in. Överbliven rub håller i en lufttät burk. Barbecuesås kan frysa in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 754 kcal