Tomat- och avokadosallad eller salsa med rödlök
En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Tillagning
- Dela avokadon runt kärnan. Vrid isär halvorna. Sätt kniven försiktigt i kärnan och vrid runt så lossnar den. Ta bort kärnan. Gröp ur avokadon med en matsked eller stor sked.
- Tärna avokadoköttet och lägg i en bunke. Skeda över vinägern och rör runt.
- Skölj tomaterna.
- Tärna tomaterna i ca 1,5 x 1,5 cm bitar. Lägg i bunken.
- Skölj och grovhacka bladpersiljan. Lägg i bunken.
- Blanda i olivolja, salt och vitpeppar i tomat och avokadosalladen och rör runt.
- Tillsätt ev. grovhackad färsk koriander samt finstrimlad chili och rör runt.
- Tomat och avokadosallad är klar att servera.
Serveringsförslag
Ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen.
Varianter
- Gott i är också hackad färsk koriander eller bladpersilja.
- Gillar du stark mat kan du ha i en hackad röd chilifrukt.
- Istället för rödlök kan man ta gul lök, salladslök eller silverlök.
Hur du väljer ut en mogen avokado
Det kan vara svårt att veta om avokadon är mogen. Men om man luktar och klämmer lite försiktigt så ska den dofta och kännas lite mjuk. Ofta är avokadon i affären nästan mogen, då kan man låta avokadon ligga framme någon dag.
Hur du delar en avokado:
- Skär ett snitt genom köttet runt hela kärnan.
- Vrid isär halvorna. Kärnan hamnar i den ena halvan.
- Hugg kniven försiktigt men bestämt i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar från frukten, men sitter kvar på knivbladet. Slå av kärnan mot en kant.
- Ta en större stabil men tunn sked (alltså inte träslev eller liknande) och gröp från kanten i ett steg ut köttet.
- Vips så har du snygga halvor att skiva, tärna eller mosa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal