Mac and cheese

Introduktion och förberedelse

Mac and cheese är gratinerade makaroner på amerikanskt vis med cheddarost.

Kokta stora makaroner blandas med vit sås - Bechamelsås och riven cheddarost, senapspulver och tabasco samt tillagas så de får färg i ugnen.

Dessa Mac 'n' cheese lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.

Serveringsförslag

Val av makaroner

  • Hittar du stora makaroner - kolla efter macheroni, macaroni eller elbows på engelska så passar de utmärkt.
  • Även skruvar fusilli, girandole, rigatoni, tortiglioni, castellane, amorosi eller gnocchi blir gott.
  • Du kan även laga med vanliga makaroner som Idealmakaroner, maccaronetti eller Barilla.
  • Snabbmakaroner blir lätt för överkokta tycker jag i denna rätt men funkar i nödfall.

Varianter

Du kan ha i annan ost också samt utesluta senapspulver och tabasco - prova dessa ugnsbakade makaroner med tre sorters ost.

4 portioner Mac and cheese

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 160 gram makaroner, gärna lite större macaroni eller liknande pasta se förslag ovan
  • 1,5 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • BECHAMELSÅS: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 300 gram riven cheddarost
  • 1-2 tsk tabasco
  • 1 tsk senapspulver som Colemans

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp vatten med salt i en kastrull.
  3. Mät upp samt tillsätt makaroner eller den pasta du önskar och rör om.
  4. Koka makaronerna al dente. Vanliga makaroner 7-8 minuter. Fullkornsmakaroner 8-9 minuter. Stora makaroner - macaroni - och liknande pasta är ca 9-11 minuter.
  5. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  6. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  7. BECHAMELSÅS: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  8. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i minst fem minuter.
  9. Riv under tiden cheddarosten.
  10. Tillsätt tabasco, senapspulver, salt och peppar samt osten till såsen och rör runt.
  11. Blanda de kokta makaronerna med såsen. Bred ut i en ugnsform för fyra portioner eller fyra ugnsfasta portionsformar.
  12. Baka makaronerna i mitten av ugnen 15-20 minuter tills ytan fått färg.
  13. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 788 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-23