Mac and cheese

Mac and cheese är gratinerade makaroner på amerikanskt vis med cheddarost.

Kokta stora makaroner blandas med vit sås - Bechamelsås och riven cheddarost, senapspulver och tabasco samt tillagas så de får färg i ugnen.

Dessa Mac 'n' cheese lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.

4 portioner Mac and cheese

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 160 gram makaroner, gärna lite större macaroni eller liknande pasta se förslag ovan
  • 1,5 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • BECHAMELSÅS: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 300 gram riven cheddarost
  • 1-2 tsk tabasco
  • 1 tsk senapspulver som Colemans

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp vatten med salt i en kastrull.
  3. Mät upp samt tillsätt makaroner eller den pasta du önskar och rör om.
  4. Koka makaronerna al dente. Vanliga makaroner 7-8 minuter. Fullkornsmakaroner 8-9 minuter. Stora makaroner - macaroni - och liknande pasta är ca 9-11 minuter.
  5. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  6. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  7. BECHAMELSÅS: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  8. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i minst fem minuter.
  9. Riv under tiden cheddarosten.
  10. Tillsätt tabasco, senapspulver, salt och peppar samt osten till såsen och rör runt.
  11. Blanda de kokta makaronerna med såsen. Bred ut i en ugnsform för fyra portioner eller fyra ugnsfasta portionsformar.
  12. Baka makaronerna i mitten av ugnen 15-20 minuter tills ytan fått färg.
  13. Ta ut och servera.
Börja laga Bechamelsåsen genom att smälta smör och röra i mjöl.
Börja laga Bechamelsåsen genom att smälta smör och röra i mjöl.
Rör ut klumpar med en visp.
Rör ut klumpar med en visp.
Tillsätt mjölk lite i taget och låt koka upp under omrörning. Rör ut klumpar och låt koka i minst fem minuter på medelvärme.
Tillsätt mjölk lite i taget och låt koka upp under omrörning. Rör ut klumpar och låt koka i minst fem minuter på medelvärme.
Välj helst lite större makaroner eller macaroni.
Välj helst lite större makaroner eller macaroni.
Smaksätt såsen med senapspulver och tabasco förutom salt och peppar.
Smaksätt såsen med senapspulver och tabasco förutom salt och peppar.
Kokta makaroner al dente, bechamelsås och riven cheddarost redo att blandas ihop.
Kokta makaroner al dente, bechamelsås och riven cheddarost redo att blandas ihop.
Makaronerna blandas med sås och ost samt breds ut i en ugnsfast form.
Makaronerna blandas med sås och ost samt breds ut i en ugnsfast form.

Serveringsförslag

Val av makaroner

  • Hittar du stora makaroner - kolla efter macheroni, macaroni eller elbows på engelska så passar de utmärkt.
  • Även skruvar fusilli, girandole, rigatoni, tortiglioni, castellane, amorosi eller gnocchi blir gott.
  • Du kan även laga med vanliga makaroner som Idealmakaroner, maccaronetti eller Barilla.
  • Snabbmakaroner blir lätt för överkokta tycker jag i denna rätt men funkar i nödfall.

Varianter

Du kan ha i annan ost också samt utesluta senapspulver och tabasco - prova dessa ugnsbakade makaroner med tre sorters ost.

E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 788 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-23