Sötpotatismos med bakad sötpotatis och brynt smör
En soulfood variant på sötpotatismos som får extra god smak av brynt smör, timjan, lönnsirap och cidervinäger.
Här bakas sötpotatisen med skal likt bakpotatis först. Sedan gröps den ur och mosas samt smaksätts. Det blir ett riktigt gott mos.
Detta sötpotatismos lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och dela sötpotatisarna på längden. Slå in dem i små ark folie. Lägg på en ugnsplåt eller i ugnsform.
- Baka sötpotatisen i ca 45-50 minuter tills den är mjuk. Kolla gärna med en provsticka.
- Smält smör i en kastrull. Värm det försiktigt tills det är ljus brynt. Ta sedan av från värmen.
- Plocka timjan och släng stjälkarna. Hacka timjanbladen fint.
- Tillsätt timjan, lönnsirap samt cidervinäger till smöret.
- Ta ut och låt sötpotatisen svalna något.
- Gröp ur innanmätet på sötpotatisen ur skalen och lägg i en bunke.
- Mosa ihop med en potatisstöt eller kraftig visp. Tillsätt under tiden smöret.
- Smaka av sötpotatismoset med salt, peppar samt ev. mer cidervinäger och lönnsirap efter tycket.
Serveringsförslag
- Jag hade moset till friterad kyckling. Vidare hade jag till picklad gurka med chili samt chipotlemajonnäs.
- Sötpotatismoset passar annars till det mesta - speciellt grillat som grillspett, revbensspjäll, kyckling, lax eller grönsaker.
Varianter
- Istället för smör kan du ta margarin för en vegan variant.
- Istället för färsk timjan kan du ta torkad timjan eller utesluta timjan helt.
Kan förberedas
Moset kan förberades i god tid och förvaras i kylen samt värmas till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal