Picklad gurka med chili
Picklad chunky gurka med färsk röd chili, vitlök, cidervinäger och socker blir ett sötsurt och pikant tillbehör till det mesta.
Gurkan lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.
Tillagning
- Skölj gurka och skär den i tärningar på ca 1,5x1,5 cm.
- Lägg gurkan i en skål eller plastburk som tål het vätska.
- Skölj chili och dela den på längden. Skär bort det vita innanmätet och ta bort kärnor om du ej önskar så het smak - vill du ha het gurka lämnar du det kvar. Strimla chilin fint och lägg i en kastrull.
- Skala och finhacka vitlöken. Lägg med chilin.
- Tillsätt cidervinäger, socker och salt.
- Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
- Slå lagen över gurkan och blanda runt.
- Låt svalna innan servering.
- Gurkan kan förberedas i god tid och blir bara godare efter någon dag. Håller sig övertäckt i kylen i några månader.
Serveringsförslag
- Jag hade gurkan till amerikanskt soul food med friterad kyckling, sötpotatismos samt chipotlemajonnäs.
- Gurkan passar annars till det mesta där du vill ha en lite mer smakrik gurka med hetta istället för vanlig inlagd gurka.
- Speciellt god till grillat som grillspett, revbensspjäll, kyckling, lax eller grönsaker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal