BBQ-sås med chipotle

BBQ-sås med chipotle-chili. En het barbequesås med tomat och torkad chipotle. Blir också god med annan chili - några förslag är arbolchili (medium stark), habanero (stark), ancho eller poblano (mild och söt), chipotle morita (rökt torkad jalapeno). Chiliflakes eller het chilisås som tabasco funkar också. 

Vill du ha en rökig ton på barbequesåsen så kan du tillsätta någon droppe liquid smoke. Eller välja rökt torkad chili. Vidare kan man ha i rökt paprikapulver i som blir mycket gott. 

BBQ-sås kan du servera som sås och salsa samt använda till att marinera och pensla med vid grillning. 
 

4 portioner BBQ-sås med chipotle

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 torkad chipotle
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk matolja som rapsolja eller olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk socker
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Hacka chilin fint.
  2. Skala och hacka löken samt skala och pressa vitlöken. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att bränna dem.
  4. Tomatpuré, socker och spiskummin. Fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger, salt och peppar.
  6. Koka barbequesåsen i 15 minuter. Tillsätt ev. mer vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  7. Låt såsen svalna och smaka av med salt, socker, chili (ev. tabasco), vinäger och svartpeppar innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer