BBQ-sås med chipotle
Introduktion och förberedelse
Extra het och fyllig BBQ-sås med chipotle-chili.
Serveringsförslag
- En het variant på barbequesås med tomat och torkad chipotle som passar att servera som sås och salsa samt använda till att marinera och pensla med vid grillning.
- Jag hade den till grillade tunna revbensspjäll.
Varianter
- Blir också god med annan chili - några förslag är arbolchili (medium stark), habanero (stark), ancho eller poblano (mild och söt), chipotle morita (rökt torkad jalapeno).
- Chiliflakes eller het chilisås som tabasco funkar också.
- Vill du ha en rökig ton på barbequesåsen så kan du tillsätta någon droppe liquid smoke.
- Eller välja rökt torkad chili.
- Vidare kan man ha i rökt paprikapulver i som blir mycket gott.
Tillagning
- Hacka chilin fint.
- Skala och hacka löken samt skala och pressa vitlöken. Lägg i en kastrull med olivoljan.
- Fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att bränna dem.
- Tomatpuré, socker och spiskummin. Fräs under omrörning någon minut.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger, salt och peppar.
- Koka barbequesåsen i 15 minuter. Tillsätt ev. mer vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
- Låt såsen svalna och smaka av med salt, socker, chili (ev. tabasco), vinäger och svartpeppar innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal