BBQ-sås med chipotle
Extra het och fyllig BBQ-sås med chipotle-chili.
Tillagning
- Hacka hel torkad chili fint. Skala och hacka löken samt skala och finhacka vitlöken. Lägg i en kastrull med oljan.
- Fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att bränna dem.
- Tillsätt tomatpuré, socker och spiskummin. Fräs under omrörning någon minut.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger, salt och peppar.
- Koka barbecuesåsen i 30 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då.
- Låt såsen svalna och smaka av med salt, socker, chili (ev. tabasco), vinäger och svartpeppar innan servering. Kan garneras med hackad gräslök.
- Mixa gärna såsen med stavmixer. Om du vill kan du låta den puttra längre tid på låg värme för rundare smak. Späd då med lite vatten så den inte kokar torrt. Vidare blir den godare om den lagas dagen innan och får stå i kylen över natten.
Serveringsförslag
- En het variant på barbecuesås med tomat och torkad chipotle som passar att servera som sås och salsa samt använda till att marinera och pensla med vid grillning.
- Jag hade den till grillade tunna revbensspjäll.
Varianter
- Blir också god med annan chili - några förslag är arbolchili (medium stark), habanero (stark), ancho eller poblano (mild och söt), chipotle morita (rökt torkad jalapeno).
- Chiliflakes eller het chilisås som tabasco funkar också.
- Vill du ha en rökig ton på barbecuesåsen så kan du tillsätta någon droppe liquid smoke.
- Eller välja rökt torkad chili.
- Vidare kan man ha i rökt paprikapulver i som blir mycket gott.
- Eller prova min vanliga mer klassiska barbecuesås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal