BBQ-sås med chipotle

Introduktion och förberedelse för tillagning

Extra het och fyllig BBQ-sås med chipotle-chili. En het barbequesås med tomat och torkad chipotle som passar att servera som sås och salsa samt använda till att marinera och pensla med vid grillning.

Blir också god med annan chili - några förslag är arbolchili (medium stark), habanero (stark), ancho eller poblano (mild och söt), chipotle morita (rökt torkad jalapeno). Chiliflakes eller het chilisås som tabasco funkar också.

Vill du ha en rökig ton på barbequesåsen så kan du tillsätta någon droppe liquid smoke. Eller välja rökt torkad chili. Vidare kan man ha i rökt paprikapulver i som blir mycket gott.

4 portioner BBQ-sås med chipotle

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1-2 hel torkad chipotle-chili
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk matolja som rapsolja eller olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk socker
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Hacka chilin fint.
  2. Skala och hacka löken samt skala och pressa vitlöken. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att bränna dem.
  4. Tomatpuré, socker och spiskummin. Fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger, salt och peppar.
  6. Koka barbequesåsen i 15 minuter. Tillsätt ev. mer vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  7. Låt såsen svalna och smaka av med salt, socker, chili (ev. tabasco), vinäger och svartpeppar innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.