BBQ-sås med chipotle

BBQ-sås med chipotle-chili. En het barbequesås med tomat och torkad chipotle. Blir också god med annan chili - några förslag är arbolchili (medium stark), habanero (stark), ancho eller poblano (mild och söt), chipotle morita (rökt torkad jalapeno). Chiliflakes eller het chilisås som tabasco funkar också. 

Vill du ha en rökig ton på barbequesåsen så kan du tillsätta någon droppe liquid smoke. Eller välja rökt torkad chili. Vidare kan man ha i rökt paprikapulver i som blir mycket gott. 

BBQ-sås kan du servera som sås och salsa samt använda till att marinera och pensla med vid grillning. 
 

4 portioner BBQ-sås med chipotle

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 torkad chipotle
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk matolja som rapsolja eller olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk socker
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Hacka chilin fint.
  2. Skala och hacka löken samt skala och pressa vitlöken. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att bränna dem.
  4. Tomatpuré, socker och spiskummin. Fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger, salt och peppar.
  6. Koka barbequesåsen i 15 minuter. Tillsätt ev. mer vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  7. Låt såsen svalna och smaka av med salt, socker, chili (ev. tabasco), vinäger och svartpeppar innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer