Aiolipotatis

Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Räkna 20 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7-8 små färskpotatisar eller 4-5 större per portion.
Något som är mycket gott att blanda i är knaperstekt bacon.

4 portioner aiolipotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 4 vårlökar
  • 100 g gröna bönor (valfritt)
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  2. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  3. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  4. Rensa och skär av fula blad av vårlökarnas blast. Skär av den ca 10 cm upp från löken. Spara och strimla blasten. Vårlökarna kan du koka i vatten i 5 minuter och servera som tillbehör.
  5. Koka blasten med potatisen de sista 5 minuterna.
  6. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  7. Häll av och låt potatisen svalna något.
  8. Blanda potatis (med vårlök eller bönor), vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål och servera den ljummen. Den kan också kylas och förvaras i kylen samt serveras kall.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer