Aiolipotatis

Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.

Räkna 20 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7-8 små färskpotatisar eller 4-5 större per portion. Något som är mycket gott att blanda i är knaperstekt bacon.

4 portioner aiolipotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 4-8 salladslökar eller 2 knipplökar
  • 100 g gröna bönor (valfritt)
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  2. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  3. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  4. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  5. Rensa och skär av fula blad av lökarnas blast. Strimla löken. Använder du knipplök så kan du strimla blasten och koka lökarna i vatten i 5 minuter och servera som tillbehör.
  6. Koka löken med potatisen de sista 2 minuterna.
  7. Häll av och låt potatisen svalna något.
  8. Blanda potatis med lök och/eller bönor med vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål och servera den ljummen. Den kan också kylas och förvaras i kylen samt serveras kall.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer