Aiolipotatis
Tillagning
- Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
- Koka den mjuka i ca 20 minuter.
- Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
- Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
- Rensa och skär av fula blad av lökarnas blast. Strimla löken. Använder du knipplök så kan du strimla blasten och koka lökarna i vatten i 5 minuter och servera som tillbehör.
- Koka löken med potatisen de sista 2 minuterna.
- Häll av och låt potatisen svalna något.
- Blanda potatis med lök och/eller bönor med vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål och servera den ljummen. Den kan också kylas och förvaras i kylen samt serveras kall.
Portionsberäkning
Räkna 20 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7-8 små färskpotatisar eller 4-5 större per portion.
Variant
Något som är mycket gott att blanda i samt toppa med är knaperstekt bacon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal