Aiolipotatis

Introduktion och förberedelse

Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs.

Sås och potatistillbehör i ett.

En slags potatissallad som passar till grillat kött, oxfilé, entrecote, kyckling, fisk, grönsaker osv.

Portionsberäkning

Räkna 20 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7-8 små färskpotatisar eller 4-5 större per portion.

Variant

Något som är mycket gott att blanda i samt toppa med är knaperstekt bacon.

4 portioner aiolipotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 4-8 salladslökar eller 2 knipplökar
  • 100 g gröna bönor (valfritt)
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  2. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  3. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  4. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  5. Rensa och skär av fula blad av lökarnas blast. Strimla löken. Använder du knipplök så kan du strimla blasten och koka lökarna i vatten i 5 minuter och servera som tillbehör.
  6. Koka löken med potatisen de sista 2 minuterna.
  7. Häll av och låt potatisen svalna något.
  8. Blanda potatis med lök och/eller bönor med vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål och servera den ljummen. Den kan också kylas och förvaras i kylen samt serveras kall.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-26