Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad

Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad, potatiskaka och grönsallad.
Tjocka ugnsstekta revbensspjäll glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad och är mycket gott till revbenen.
Gott att servera till revbenen är potatiskaka stekt i ugnen samtidigt som du steker revbenen.
En grönsallad ex. isbergssallad med tunt skivad rödlök, olivolja samt vinäger är gott till.

4 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk kinesisk soja
  • 3 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk matolja eller olivolja
  • Glasering: 2 msk honung
  • 1 msk senapspulver
  • Rödlöksmarmelad: 500 gram rödlök
  • 0,5 dl socker eller honung
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,5 dl rödvinsvinäger (eller valfri vinäger)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 svartpepparkorn eller kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 2 dl vatten att spä med då och då
  • Potatiskaka: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gnid in revbensspjällen med marinaden. Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie. Låt stå gärna stå att marinera över natten eller några timmar i kylen. Vänd då och då. Det går också bra att knåda in marinaden och sedan steka dem direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gnid in revbenen i honung och senap.
  4. Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsform.
  5. Stek dem en halvtimme i nedre delen av ugnen, lägg ett ark folie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme. Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 85 grader.
  6. Rödlöksmarmelad: Skala och skiva löken.
  7. Lägg alla ingredienser till rödlöksmarmeladen i en tjockbottnad gryta eller stekpanna med höga kanter.
  8. Koka ihop på låg värme under tiden du steker revbenen. Rör då och då. Spä ev. med lite vatten då och då så att rödlöksmarmeladen inte bränns. Smaka av med salt, vinäger, socker och peppar.
  9. Potatiskaka: Skala potatisen. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  10. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  11. Smörj en ugnsform med olja.
  12. Packa potatisskivorna i formen så tätt du kan.
  13. Grädda potatiskakan i ugnen (över revbenen) i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  14. Ta ut revbensspjällen och låt svalna något. Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet. Dela ev. skivorna i två bitar. Lägg upp på fat. Servera de honungsglacerade revbenen med rödlöksmarmeladen, potatiskakan och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer