Pumpa

Alla mina recept och rätter du kan laga med pumpa, pumpafrön och pumpaolja.

Pumpa toppar sin popularitet på hösten. Den finns från sensommaren.

I slutet av oktober till Halloween toppar den i popularietet. Då gröps många pumpor ur och blir lyktor. Efter Halloween är den riktigt prisvärd - då är det pumparea.

Köp gärna svensk pumpa. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar pumpa i Sverige.

Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa.

Jättepumpa är de stora pumporna man ser till Halloween.

All pumpa funkar utmärkt att dela, kärna ur och skära bort skalet på. Skär sedan i bitar eller tärningar och laga till det du vill.

Enklast är kanske att skjussa in bitar av pumpa i ugnen och rosta dem mjuka samt servera som tillbehör tillsammans med din vanliga middag.

Pumpafrön är nyttiga, energirika och bra som snack samt att strö över sallader, i gröt, i bröd, toppings, garnering med mera.

Läs mer om olika sorter samt hur du kan kan laga och ta till vara pumpa.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.