Pumpa

Alla mina recept och rätter du kan laga med pumpa, pumpafrön och pumpaolja.

Pumpa toppar sin popularitet på hösten. Den finns från sensommaren.

I slutet av oktober till Halloween toppar den i popularitet. Då gröps många pumpor ur och blir lyktor. Efter Halloween är den riktigt prisvärd - då är det pumparea.

Val av pumpa

Köp gärna svensk pumpa. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar pumpa i Sverige.

Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa eller Halloweenpumpa.

Med eller utan skal

  • Har de tunt fint skal som Butternut och Hokkaidopupa så kan man äta skalet. Tunt skal kan även skalas bort med potatisskalare.
  • Har pumpan tjockare skal skär du bort det.

Tips

Dela och gröp ur innanmätet. Skär sedan i klyftor och skär sedan bort skalet eller behåll det på. Dela eventuellt i mindre tärningar. Enklast är att rosta klyftor av pumpa i ugnen tills de är mjuka samt servera som tillbehör.

Pumpafrön är nyttiga, energirika och bra som snack samt att strö över sallader, i gröt, i bröd, toppings, garnering med mera.

Läs mer om olika sorter samt hur du kan kan laga och ta till vara pumpa.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages