Alla mina recept och rätter du kan laga med pumpa, pumpafrön och pumpaolja.
Pumpa toppar sin popularitet på hösten. Den finns från sensommaren.
I slutet av oktober till Halloween toppar den i popularitet. Då gröps många pumpor ur och blir lyktor. Efter Halloween är den riktigt prisvärd - då är det pumparea.
Val av pumpa
Köp gärna svensk pumpa. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar pumpa i Sverige.
Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa eller Halloweenpumpa.
Med eller utan skal
- Har de tunt fint skal som Butternut och Hokkaidopupa så kan man äta skalet. Tunt skal kan även skalas bort med potatisskalare.
- Har pumpan tjockare skal skär du bort det.
Tips
Dela och gröp ur innanmätet. Skär sedan i klyftor och skär sedan bort skalet eller behåll det på. Dela eventuellt i mindre tärningar. Enklast är att rosta klyftor av pumpa i ugnen tills de är mjuka samt servera som tillbehör.
Pumpafrön är nyttiga, energirika och bra som snack samt att strö över sallader, i gröt, i bröd, toppings, garnering med mera.
Läs mer om olika sorter samt hur du kan kan laga och ta till vara pumpa.