Pumpadipp
Pumpadippen är en god och nyttig dipp av mosad kokt pumpa som du smaksätter med lite salt fetaost och riven parmesan.
Tillagning
- Lägg pumpabitarna i en kastrull och täck med vatten. Koka dem mjuka i ca 30 minuter.
- Häll av vattnet väl och låt pumpan ånga av så blir dippen fast och fin.
- Mosa pumpabitarna med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress. Blanda i olivoljan och smaka av med salt och vitpeppar. Justera eventuellt tjockleken med lite vatten om det behövs.
- Smula ner fetaost och rör i riven ost.
- Servera pumpadippen i en skål till nybakt bröd (istället för smör) eller till chips som dipp.
- Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och några droppar pumpaolja.
Serveringförslag
- Dippen passar som pålägg till bröd istället för smör. Eller festliga grissinis.
- Vidare som dipp till chips, fröknäcke, kex, taco- eller tortillachips.
- Pumpadippen kan också användas som pumpamos och smaksätta risotto, pasta eller spä med grönsaksbuljong och mixas till pumpasoppa.
Val av pumpa
- Du kan ta vilken pumpa som helst - du kanske har en orange stor Halloweenpumpa över från Halloween?
- Några andra vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa eller syltpumpa.
Kan frysas in
Dubbla gärna receptet och frys in resten att ta fram en annan dag.
Vegan variant
Byt ut fetaosten och parmesanosten mot vegan parmesan som Violife Greek white och prosociano.
Smalare dipp
Mosar du enbart pumpa och smaksätter med salt och peppar så får du en mycket smal dipp. Blanda ut med några msk matyoghurt eller Oatly Soyghurt för lite krämigare dipp.
Garnering
- Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och/eller någon tsk pumpaolja.
- Andra rostade frön som vita eller svarta sesamfrön eller solrosfrön är också gott.
- Hackad färsk koriander eller bladpersilja kan man också strö över.
- Extra smulad fetaost och parmesan kan man också smula över.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal