Gratinerad pumpa
Gratinerad pumpa i bitar smaksatt med vitlök samt toppad med mozzarella och parmesan i gräddig sås.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj pumpan. Dela den och gröp ur den med en sked.
- Skär i klyftor. Skala bort skalet med en potatisskalare om skalet är tunt. Är skalet tjockt så kan du skära bort det.
- Skär pumpaklyftorna i bitar.
- Bryn pumpan så den får lite färg i olivolja tillsammans med salt i en non-stick stekpanna i ca 5 minuter. Vänd då och då.
- Skala och pressa eller finhacka vitlöken.
- Tillsätt vitlök och sätt på lock samt stek vidare på låg värme i ca 10 minuter. Vänd runt då och då.
- Sprid ut pumpan i en ugnsform eller gratängform.
- Häll på grädde, strö över mozzarella samt parmesan.
- Gratinera mitt i ugnen i ca 8 minuter eller tills osten har fin färg.
- Pumpagratängen är klar att serveras. Kan garneras med lite färsk timjan.
Serveringsförslag
En slags pumpagratäng som passar som såsigt och krämigt grönsakstillbehör till både fest som vardagslyx.
Val av pumpa
Jag använde Hokkaido pumpa men annan pumpa går bra som Butternut, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa eller Halloweenpumpa.
Har pumpan fint skal som Hokkaido eller Butternut så kan du skala med en potatisskalare. Har pumpan tjockare skal skär du bort det.
Uppskattat näringsvärde per portion: 256 kcal