Pumpan är en fantastisk grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet än bara vid Halloween. Den är nyttig, prisvärd och god till det mesta.
Här kommer några goda recept som passar året om men mest på hösten då pumpan är i säsong och Halloween fyller affärerna med pumpor.
Efter Halloween har många hem en del överblivna pumpar - dessa kan lagas till många goda rätter som pumpapaj och pumpasoppa men också till pumpadipp, att rosta eller lägga in.
Du kan spara pumpa i frysen som pumpamos eller kokt i bitar och använda till att smaksätta risotto; till raviolifyllning eller i brödbak med mera.
Gillar du rostad potatis och grönsaker så lägg med bitar av pumpa nästa gång (ca 3x3 cm stora brukar vara lagom).
Pumpafröna kan du också ta vara på, skala och rosta knapriga. De är goda som snacks eller garnering till ex. pumpasoppa men också till sallader, bröd och müsli.
Pumpaolja är mycket smakrik och passar att droppa lite över soppa eller sallader.
Pumpan används också vid Halloween som dekoration då den gröps ur och man skär ut ögon, tänder och näsa samt skär av toppen och sätter in ex. ett värmeljus.
Det finns Sverigemästerskap i pumpaodling! Det går av stapeln i månadsskiftet september/oktober i samband med Ölands Skördefest - de segrande pumporna av typen Atlantic Giant - väger ofta över 500 kg!
Köp gärna svensk pumpa. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar pumpa i Sverige. Många fina pumpor odlas exempelvis på i Skåne som på Bjärehalvön, i Blekinge och på Öland.
God till matlagning är vad vi kallar syltpumpa eller inläggningspumpa som är mindre. Vanliga sorter i butiken är Vegetable Marrow, Hokkaido, Muscat och Butternut.
Vanlig pumpa tillhör gurkväxterna och är släkt med squash. Pumpan är egentligen växtens bär. Dessutom är växten både hane och hona på samma gång.
Mogna pumpor håller sig flera månader i svalt utrymme - förutsatt att de är hela förstås. Annars kan man tärna pumpaköttet och koka till mos, i tärningar eller helt enkelt bara frysa in i bitar.
Namnet pumpa kommer från grekiskans ord Pepon som betyder stor melon. De äldsta pumpafrön man funnit är i Mexico och har daterats till ca 6000 år före kristus.
Med eller utan skal
- Har de tunt fint skal som Butternut och Hokkaidopupa så kan man äta skalet. Tunt skal kan även skalas bort med potatisskalare.
- Har pumpan tjockare skal skär du bort det.
Olika sorter
Pumpa finns i olika sorter. Vanligast vid Halloween är den stora orange varianten som ofta kallas just Halloweenpumpa eller jättepumpa i affären. Den går utmärkt att äta om man gröper ur och skär bort skalet. De små dekorationspumparna kan man också äta - de kan ätas med skal eller skalas med potatisskalare.
Andra vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa.
Näringsinnehåll
Pumpa innehåller många näringsämnen som mineraler (kalcium, kalium, järn, magnesium bla), vitamin (karotenoider, vitamin A, C och E). Även pumpafröna/pumpakärnorna är näringsrika och fiberrika.
Pumpa som pålägg
Pumpadipp
En god och nyttig dipp till pålägg till bröd (istället för smör) och dipp till chips eller tortillachips mm får du om du kokar pumpa mjuk och mosar den med lite olivolja och smaksätter med smulad fetaost samt riven ost som parmesan. Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och pumpaolja.
Pumpapaj
Pumpapaj
Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.
Pumpasoppa
Soppar med pumpa är lätt, gott och nyttigt. Goda till lunch, soppmiddag eller förrätt.
Potatissoppa med pumpa
Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé. Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa i indisk stil med smak av curry och garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpakärnor (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Pumpasoppa
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Pumparisotto
Servera som tillbehör eller på egen hand.
Pumparisotto
En god risotto smaksatt med bitar av pumpa. God som tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Ta hand om och spara pumpa
Ta hand om ex. överbliven pumpa från Halloween eller passa på att köpa när den är billig på hösten vid samma tid. Dela och gröp ur pumpan om det inte redan är gjort. Dela och skär ev. i klyftor och skär loss pumpaköttet.
Rostad hel pumpa:
Du kan rosta pumpan i halvor och sedan gröpa ur det mjuka rostade pumpaköttet samt serveras om förrätt, tillbehör eller till buffé på fat. Pumpaköttet kan också sparas.
Rosta pumpahalvorna (urgröpta) i ugnen på 175 grader i ca 1 timme eller mer - beror på storlek - tills pumpaköttet är mjukt. Gröp ur det mjuka pumpaköttet med en sked - lägg upp på fat eller tallrik. Låt svalna något och servera ex. med en tsk ringlad flytande honung, någon dl rostade pinjenötter eller solrosfrön (eller andra nötter - passa på att rosta i ugnen med pumpan eller i en stekpanna), flingsalt samt några varv med svartpepparkvarnen och ev. några blad sköljd grön sallad som ruccola, maché eller spenat på toppen.
Rostad pumpa i bitar:
Ett smidigt sätt att servera och ta hand om pumpa är att skära den i bitar och rosta i ugnen. Servera som tillbehör till det mesta. Blanda gärna med andra grönsaker som passar att rosta med pumpa är potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.
Förvälld eller kokt pumpa:
Enklast är att skära pumpköttet i bitar ca 2x2 cm och sedan koka dem (förvälla dem) i saltat vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Förpacka i burkar eller fryspåsar och frys in.
Pumpamos
Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos. Detta kan du spara i frysen och ta fram till risotto eller annan matlagning med pumpa. Gott nylagat också som mos till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.
Syltad pumpa
Syltad pumpa passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Pumpachutney
Gör en hållbar kryddig chutney - röra - på tärnad kokt pumpa blandad med lite äpple och smaka av kanel, chili, ingefära, curry och annat gott.