Syrade grönsaker
Hur du syrar grönsaker i en mild saltlag.
Grönsakerna jäser eller fermenterar naturligt av mjölksyrebakterier.
Tillagning
- EXTRA SALTLAG: Blanda 7,5 gram salt med kallt vatten i en kanna. Rör tills det löst sig. Ställ åt sidan.
- Förbered de grönsaker du vill syra. Skölj, skala och skär i grova 2 cm breda skivor eller bitar.
- Väg glasburken du ska lägga in grönsakerna i när den är tom. Notera vikten och/eller nollställ vågen.
- Fyll på med grönsaker i glasburkarna. Fördela grönsakerna i förslagsvis två glasburkar på 1,5 liter vardera.
- Fyll på med vatten upp till toppen där kanten buktar in.
- Väg burkarna med grönsaker och vatten. Notera vikten. Det bör bli ca 1500 gram i varje burk.
- Nu ska du tillsätta 1,5% salt beräknat av vikten av grönsaker och vatten tillsammans. I detta fall blir det 22,5 gram salt. 1,5% på 1500 gram = 22,5 gram.
- Häll av lite av vattnet från en burk i taget ner i en bunke. Tillsätt salt - 22,5 gram - och rör så det löser sig. Häll tillbaka saltlagen i burken.
- Tryck ner grönsakerna så de är under saltlagen så gott det går.
- Lägg i en plastpåse och tryck ner lite försiktigt. Fyll på med lite av den extra saltlagen.
- Knyt ihop påsen med så lite luft det går kvar. Tänk på att locket ska gå på också.
- Snäpp på locket och vänd upp och ner några gånger. Ställ att jäsa i 10 dagar. Glänta och lufta lite någon varannan dag. Ställ i en bunke, plastlåda, djup tallrik eller liknande då det kan pösa ur lite vätska under jäsningen.
- Ställ i kylen i ytterligare 10 dagar att mogna i smaken.
- Förvara mörkt och svalt. Håller något halvår.
- När du börjar äta av grönsakerna kan du slänga bort plastpåsen samt förvara grönsakerna i kylen. Grönsakerna håller några månader i kylen.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till det mesta.
Val av grönsaker
- Jag tog rödkål, morötter, kålrabbi och pumpa samt smaksatte med lite gul lök, vitlök och ingefära.
- Du kan syra en sort eller variera grönsaker och mängd av olika grönsaker som du vill - nedan är mitt förslag vad jag tog i mina burkar.
- Andra grönsaker som passar att syra är rättika, salladskål, vitkål, grönkål, spetskål, kålrot, rotselleri, palsternacka, rödbetor, gulbetor, salladslök, knipplök, purjolök, rödlök, fänkål, paprika, zucchini, gurka och äpple.
- Fler smaksättare är chili, dillfrön eller curry.
Tips
Läs mer om vad som händer vid syrning och vad man ska tänka på i mitt recept på surkål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 7 kcal