Syrade grönsaker

Hur du syrar grönsaker i en mild saltlag.

Grönsakerna jäser eller fermenterar naturligt av mjölksyrebakterier.

3 liter syrade grönsaker

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 dagar
  • Klart på: 20 dagar 40 min

Ingredienser

  • 420 gram rödkål
  • 480 gram morötter, ca 5 stycken, 365 gram skalade och i bitar
  • 500 gram pumpa, ex. halloweenpumpa, 330 gram skalad och i bitar
  • 400 gram kålrabbi, 330 gram skalad och i bitar
  • 22,5 gram hushållssalt
  • 2 glasburkar på 1,5 kg med snäpplock
  • 2 1-liters plastpåsar
  • EXTRA SALTLAG: 7,5 gram hushållssalt
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. EXTRA SALTLAG: Blanda 7,5 gram salt med kallt vatten i en kanna. Rör tills det löst sig. Ställ åt sidan.
  2. Förbered de grönsaker du vill syra. Skölj, skala och skär i grova 2 cm breda skivor eller bitar.
  3. Väg glasburken du ska lägga in grönsakerna i när den är tom. Notera vikten och/eller nollställ vågen.
  4. Fyll på med grönsaker i glasburkarna. Fördela grönsakerna i förslagsvis två glasburkar på 1,5 liter vardera.
  5. Fyll på med vatten upp till toppen där kanten buktar in.
  6. Väg burkarna med grönsaker och vatten. Notera vikten. Det bör bli ca 1500 gram i varje burk.
  7. Nu ska du tillsätta 1,5% salt beräknat av vikten av grönsaker och vatten tillsammans. I detta fall blir det 22,5 gram salt. 1,5% på 1500 gram = 22,5 gram.
  8. Häll av lite av vattnet från en burk i taget ner i en bunke. Tillsätt salt - 22,5 gram - och rör så det löser sig. Häll tillbaka saltlagen i burken.
  9. Tryck ner grönsakerna så de är under saltlagen så gott det går.
  10. Lägg i en plastpåse och tryck ner lite försiktigt. Fyll på med lite av den extra saltlagen.
  11. Knyt ihop påsen med så lite luft det går kvar. Tänk på att locket ska gå på också.
  12. Snäpp på locket och vänd upp och ner några gånger. Ställ att jäsa i 10 dagar. Glänta och lufta lite någon varannan dag. Ställ i en bunke, plastlåda, djup tallrik eller liknande då det kan pösa ur lite vätska under jäsningen.
  13. Ställ i kylen i ytterligare 10 dagar att mogna i smaken.
  14. Förvara mörkt och svalt. Håller något halvår.
  15. När du börjar äta av grönsakerna kan du slänga bort plastpåsen samt förvara grönsakerna i kylen. Grönsakerna håller några månader i kylen.
Tips Läs mer om vad som händer vid syrning och vad man ska tänka på i mitt recept på surkål. 
Tips Läs mer om vad som händer vid syrning och vad man ska tänka på i mitt recept på surkål. 
Väg först burken och notera vikten och/eller nollställ vågen.
Väg först burken och notera vikten och/eller nollställ vågen.
Väg sedan innehållet som ska syras - grönsaker och vatten.
Väg sedan innehållet som ska syras - grönsaker och vatten.
Räkna 1,5% salt av vikt vatten och grönsaker. I mitt fall blev det 22,5 gram salt till 1500 gram grönsaker och vatten.
Räkna 1,5% salt av vikt vatten och grönsaker. I mitt fall blev det 22,5 gram salt till 1500 gram grönsaker och vatten.
Häll ut lite av vattnet ur burkarna, blanda med saltet och häll tillbaka saltlagen i burkarna.
Häll ut lite av vattnet ur burkarna, blanda med saltet och häll tillbaka saltlagen i burkarna.
Tryck ner grönsaker under ytan. Tryck ner en plastpåse över och fyll på med saltlag.
Tryck ner grönsaker under ytan. Tryck ner en plastpåse över och fyll på med saltlag.
Knyt ihop påsen med så lite luft det går kvar. Tänk på att locket ska gå på också.
Knyt ihop påsen med så lite luft det går kvar. Tänk på att locket ska gå på också.
Snäpp på locket och låt stå att jäsa i 10 dagar. Glänta och lufta lite någon varannan dag.
Snäpp på locket och låt stå att jäsa i 10 dagar. Glänta och lufta lite någon varannan dag.
Ställ i en bunke, djup tallrik eller liknande då det kan pysa ur lite vätska när det senare börjar bubbla.
Ställ i en bunke, djup tallrik eller liknande då det kan pysa ur lite vätska när det senare börjar bubbla.
Efter tio dagar har grönsakerna ändrat färg och jäst klart.
Efter tio dagar har grönsakerna ändrat färg och jäst klart.
Vill du vara säker på att det jäst tillräckligt så kontrollera med en ph-sticka.
Vill du vara säker på att det jäst tillräckligt så kontrollera med en ph-sticka.

Serveringsförslag

Gott som tillbehör till det mesta.

Val av grönsaker

  • Jag tog rödkål, morötter, kålrabbi och pumpa samt smaksatte med lite gul lök, vitlök och ingefära.
  • Du kan syra en sort eller variera grönsaker och mängd av olika grönsaker som du vill - nedan är mitt förslag vad jag tog i mina burkar.
  • Andra grönsaker som passar att syra är rättika, salladskål, vitkål, grönkål, spetskål, kålrot, rotselleri, palsternacka, rödbetor, gulbetor, salladslök, knipplök, purjolök, rödlök, fänkål, paprika, zucchini, gurka och äpple.
  • Fler smaksättare är chili, dillfrön eller curry.

Tips

Läs mer om vad som händer vid syrning och vad man ska tänka på i mitt recept på surkål.

E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 7 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-03

Tillbehör och liknande: