Fröknäckebröd
Fröknäckebröd med massor av frön som solrosfrön, pumpafrön och sesamfrön. Ett knaprigt, gott och nyttigt fröknäcke som är gott till det mesta.
Passar utmärkt till ostbrickan eller osttallrik, som snacks, till soppa eller till frukost.
Ett förslag är att toppa och servera som små tilltugg till fest och fördrink - förslagsvis genom att bre på lite färskost, en liten bit rökt lax och toppa med riven pepparrot. Eller lägga på en klick skagenröra eller annan röra.
Ett annat förslag är att servera dem till enkla tapas som tilltugg.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn alt 140 grader vanlig ugn.
- Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, vetemjöl, matolja och varmt vatten samt salt till en lös smet.
- Lägg upp tre bakplåtspapper på tre plåtar.
- Fördela smeten på bakplåtspapprena och bred ut den så tunt du kan till stora trianglar ca 2-3 mm i tjocklek. En spatel, slickepott eller degspade funkar bra.
- Grädda fröknäckebrödet i 50 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Bryt i lagom bitar. Förvara fröknäckebrödet i lufttäta burkar.
Som stänger
Ska du servera fröknäckebröden till fest och fint som ostkex eller till förrättssoppa så kan du baka dem i stänger.
När du kavlat ut knäckedegen så skär du degen med en kniv eller degsporre i ca 2 cm breda stänger. Grädda och låt svalna. Sedan kan du bryta isär dem i dessa stänger samt i den längd du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal