Pumpamos
Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos.
Har du mycket pumpa är det smidigt att göra pumpamos och funkar fint att frysa in i små omgångar att ta fram när man behöver.
Att koka i enbart vatten passar till allt - speciellt om du ska ha moset i bröd eller matlagning.
Vin och timjan är valfritt att ha i - det är mest om du ska laga risotto eller ha moset som tillbehör.
Tillagning
- Dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
- Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
- Lägg pumpabitarna i en kastrull. Tillsätt vin samt timjan (valfritt). Tillsätt vatten så att det precis täcker pumpabitarna.
- Koka pumpabitarna mjuka i ca 20-30 minuter utan lock.
- Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos. Du kan också mixa i en matberedare. Eller lägga i ett högt smalt kärl och mixa med stavmixer till mos.
- Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar om du önskar det.
- Du kan också ha i lite olivolja eller smör samt riven parmesan för ett lyxigare pumpamos ex. om du ska servera moset som dipp.
Serveringsförslag
- Pumpamoset kan du ha som grund till en god risotto, dipp, pasta, pumpapaj, pumpasoppa eller annat pumparecept.
- Kan även serveras som tillbehör till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.
- Då kan man blanda ut med hälften potatis om man vill ha mer volym i moset eller blanda i vanligt potatismos, rotmos eller annat mos.
- Blanda i bröd som frallor eller scones.
Val av pumpa
Du kan koka pumpamos på all sorts pumpa - vanligast är Butterscotch eller Butternut; sedan finns Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal