Pumpamos

Introduktion och förberedelse

Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos.

Har du mycket pumpa är det smidigt att göra pumpamos och funkar fint att frysa in i små omgångar att ta fram när man behöver.

Vin och timjan är valfritt att ha i. Det får fint att enbart koka med vatten.

Serveringsförslag

Pumpamoset kan du ha som grund till en god risotto, dipp, pasta, pumpapaj, pumpasoppa eller annat pumparecept.

Kan även serveras som tillbehör till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.

Då kan man blanda ut med hälften potatis om man vill ha mer volym i moset eller blanda i vanligt potatismos, rotmos eller annat mos.

Val av pumpa

Du kan koka pumpamos på all sorts pumpa - vanligast är Butterscotch eller Butternut; sedan finns Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa.

6 portioner pumpamos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram pumpa i bitar, valfri sort som förslagsvis Butterscotch
  • 1 dl vitt vin (valfritt)
  • 2 krm timjan (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
  2. Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Lägg pumpabitarna i en kastrull och tillsätt vin och timjan.
  4. Tillsätt vatten så att det precis täcker pumpabitarna.
  5. Koka pumpabitarna mjuka i ca 30 minuter utan lock.
  6. Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos.
  7. Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar.
  8. Du kan också ha i lite olivolja eller smör samt riven parmesan för ett lyxigare pumpamos ex. om du ska servera moset som dipp.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.