Syltad pumpa
Syltad eller picklad inlagd pumpa som passar som sötsurt tillbehör på buffé, till kött, grillat eller grönsaker - ja det mesta faktiskt.
Tillagning
- Dela pumpan i klyftor. Skär ut köttet och skär det i tärningar 1x1 - 2x2 cm stora.
- Koka upp alla ingredienser till lagen i en stor kastrull. Rör så att sockret smälter.
- Tillsätt pumpabitarna och koka upp. Ta av från värmen och låt stå att svalna. Sätt sedan in i kylen och låt stå ett ca ett dygn eller över natten.
- Ta till spisen igen och koka upp än en gång och låt sedan sjuda i tio minuter tills pumpan känns mjuk.
- Ta av från värmen och sleva upp pumpabitarna med en hålslev ner i väl rengjorda glasburkar. Tryck ihop pumpabitarna med en slev (ej med handen). Spara lagen.
- Koka upp lagen och häll den i burkarna över pumpabitarna så att det täcker.
- Sätt på lock och spara burkarna på sval och mörk plats.
- Syltad pumpa håller i upp till ett halvår. Öppnad burk förvaras i kylen.
Val av pumpa
Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa.
Hemgjord picklad pumpa är perfekt att göra av överbliven jättepumpa från ex. Halloween.
All pumpa funkar utmärkt att dela, kärna ur och skära bort skalet på. Skär sedan i bitar, skivor eller tärningar och lägg in - pickla - enligt nedan recept.
Förvaring
Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår.
Öppnad burk förvarar du i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal