Syltad pumpa

Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Räkna att det blir ca 2 burkar x 0,75 liter syltad pumpa.

2 burkar syltad pumpa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 1 kg pumpa
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl ättiksprit (12%)
  • 5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 bit hel ingefära ca 20 gram
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk gula senapsfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Dela pumpan i klyftor. Skär ut köttet och skär det i tärningar 1x1 - 2x2 cm stora.
  2. Koka upp alla ingredienser till lagen i en stor kastrull. Rör så att sockret smälter.
  3. Tillsätt pumpabitarna och koka upp. Ta av från värmen och låt stå att svalna. Sätt sedan in i kylen och låt stå ett ca ett dygn eller över natten.
  4. Ta till spisen igen och koka upp än en gång och låt sedan sjuda i tio minuter tills pumpan känns mjuk.
  5. Ta av från värmen och sleva upp pumpabitarna med en hålslev ner i väl rengjorda glasburkar. Tryck ihop pumpabitarna med en slev (ej med handen). Spara lagen.
  6. Koka upp lagen och häll den i burkarna över pumpabitarna så att det täcker.
  7. Sätt på lock och spara burkarna på sval och mörk plats.
  8. Syltad pumpa håller i upp till ett halvår. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer