Syltad pumpa

Introduktion och förberedelse

Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår.

Hemgjord picklad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.

Räkna att det blir ca 2 burkar x 0,75 liter syltad pumpa.

2 burkar syltad pumpa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 1 kg pumpa
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl ättiksprit (12%)
  • 5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 bit hel ingefära ca 20 gram
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk gula senapsfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Dela pumpan i klyftor. Skär ut köttet och skär det i tärningar 1x1 - 2x2 cm stora.
  2. Koka upp alla ingredienser till lagen i en stor kastrull. Rör så att sockret smälter.
  3. Tillsätt pumpabitarna och koka upp. Ta av från värmen och låt stå att svalna. Sätt sedan in i kylen och låt stå ett ca ett dygn eller över natten.
  4. Ta till spisen igen och koka upp än en gång och låt sedan sjuda i tio minuter tills pumpan känns mjuk.
  5. Ta av från värmen och sleva upp pumpabitarna med en hålslev ner i väl rengjorda glasburkar. Tryck ihop pumpabitarna med en slev (ej med handen). Spara lagen.
  6. Koka upp lagen och häll den i burkarna över pumpabitarna så att det täcker.
  7. Sätt på lock och spara burkarna på sval och mörk plats.
  8. Syltad pumpa håller i upp till ett halvår. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.