Rostad pumpacurry

Rostad pumpacurry är en slags currygryta med rostad pumpa samt kryddor som curry i krämig kokosmjölk.

4 portioner rostad pumpacurry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • ROSTAD PUMPA: 1,2 kg Hokkaidopumpa
  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • CURRY: 2 msk kokosolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk senapsfrön, gula eller svarta eller blanda
  • 1/2 tsk hel kummin
  • 1 torkad röd chili eller 1 krm chiliflakes
  • 10 torkade currylöv
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 burk kokosmjölk, 400 gram
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • TILL SERVERING: 4 portioner kokt basmatiris
  • 1 dl rostade pumpafrön
  • 1/2 lime, 4 klyftor
  • 15 gram färsk ingefära, skalad och hackad
  • 200 gram grillost

Tillagning

  1. ROSTAD PUMPA: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj pumpa och skrubba den. Skär bort blomfäste, lite i botten och ev. fula delar på skalet.
  3. Dela och gröp ur samt ta bort innanmätet och kärnor.
  4. Dela i fyra delar. Skär pumpabitarna i 1 cm tjocka klyftor.
  5. Ta undan ca 10 klyftor och skär bort skalet på dem samt skär i kuber.
  6. Smält kokosolja och fräs garam masala och curry någon minut.
  7. Sprid ut pumpaklyftorna i en långpanna med bakplåtspapper. Lägg pumpakuber i en hörna.
  8. Häll över kokosoljan med curryn, salta och blanda runt så det fördelas på pumpabitarna.
  9. Rosta pumpan i mitten av ugnen i 25 minuter.
  10. Ta ut pumpan och ställ åt sidan. Du kan börja med curryn under tiden pumpan är i ugnen.
  11. CURRY: Skala och finhacka lök samt vitlök.
  12. Fräs lök, vitlök, senapsfrön, kummin samt chili i några minuter i en kastrull på ca 2-3 liter.
  13. Tillsätt kardemumma, gurkmeja, kokosmjölk samt vatten.
  14. Låt koka på medelvärme under lock i 20 minuter.
  15. Ta pumpakuberna utan skal och mosa i dem i såsen med en potatisstöt.
  16. Koka såsen några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.
  17. Lägg upp pumpaklyftorna i en djup serveringskål, form eller djupt fat och slå över såsen. Eller servera i djup tallrik.
  18. TILLBEHÖR: Koka basmatiris.
  19. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna några minuter tills de fått färg och börjat knäppa. Häll över i en skål.
  20. Tärna grillost och stek i en stekpanna med lite kokosolja så de får färg runt om. Lägg upp i en skål eller djup tallrik.
  21. Skölj och dela lime samt dela i fyra klyftor. Lägg i en liten skål.
  22. Skala och hacka ingefära. Lägg i en liten skål.
  23. SERVERING: Servera pumpacurryn med riset till vid sidan. Vidare pumpafrön att strö över, hackad ingefära, limeklyftor att pressa över samt ev. stekt tärnad grillost.
Ingredienser till pumpacurryn: salt, svartpeppar, curry, garam masala, vitlök, gul lök, hokkaidopumpa, chili, senapsfrön, curryblad, gurkmeja, kummin, kardemumma, kokosolja, ingefära, lime, kokosmjölk, pumpafrön, basmatiris och grillost.
Ingredienser till pumpacurryn: salt, svartpeppar, curry, garam masala, vitlök, gul lök, hokkaidopumpa, chili, senapsfrön, curryblad, gurkmeja, kummin, kardemumma, kokosolja, ingefära, lime, kokosmjölk, pumpafrön, basmatiris och grillost.
Fräs curry och garam masala i kokosolja.
Fräs curry och garam masala i kokosolja.
Dela, gröp ur och skär pumpan i ca 1 cm breda klyftor med skalet kvar.
Dela, gröp ur och skär pumpan i ca 1 cm breda klyftor med skalet kvar.
En del av pumpan skär du bort skalet på och skär i kuber.
En del av pumpan skär du bort skalet på och skär i kuber. De ska vara till att mosa i såsen.
Blanda kokosoljan med curry med pumpabitarna i en långpanna med bakplåtspapper under.
Blanda kokosoljan med curry med pumpabitarna i en långpanna med bakplåtspapper under.
Rosta pumpan på 225 grader vanlig ugn i 25 minuter.
Rosta pumpan på 225 grader vanlig ugn i 25 minuter.
Fräs hackad lök, vitlök, kummin, chili samt senapsfrön med kokosolja i några minuter.
Fräs hackad lök, vitlök, kummin, chili samt senapsfrön med kokosolja i några minuter.
Tillsätt gurkmeja, kardemumma, kokosmjölk och vatten. Låt koka i 20 minuter under lock.
Tillsätt gurkmeja, kardemumma, kokosmjölk och vatten. Låt koka i 20 minuter under lock.
Rosta pumpafrön i en torr panna några minuter.
Rosta pumpafrön i en torr panna några minuter.
Stek tärnad grillost så de får färg med lite kokosolja.
Stek tärnad grillost så de får färg med lite kokosolja.
Mosa i de rostade kuberna av pumpa som du skurit bort skalet på.
Mosa i de rostade kuberna av pumpa som du skurit bort skalet på. Använd en potatisstöt.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Lägg upp de rostade pumpabitarna i en djup serveringsskål eller liknande och slå över såsen.
Lägg upp de rostade pumpabitarna i en djup serveringsskål eller liknande och slå över såsen.
Servera pumpacurryn med tillbehören vid sidan: färsk hackad ingefära, lime, basmatiris, pumpafrön och grillost.
Servera pumpacurryn med tillbehören vid sidan: färsk hackad ingefära, lime, basmatiris, pumpafrön och grillost.
Toppa med rostade pumpafrön, färsk ingefära, pressad lime och grillost.
Toppa med rostade pumpafrön, färsk ingefära, pressad lime och grillost.

Serveringsförslag

Val av pumpa

Istället för Hokkaidopumpa kan du ta annan pumpa som butternut, Halloweenpumpa osv. Är skalet tunt och fint så kan du låta skalet vara kvar gäller ex. Hokkaidopumpa och Butternut. Pumpa med tjockare skal skär du bort skalet på.

Varianter

  • Hittar du currypulver från Sri Lanka så ta det istället för garam masala och curry. Jag blandade vanlig curry och garam masala och det blev gott det med.
  • Färsk ingefära är valfritt att ha på vid garnering.
  • Hittar du färska currylöv kan du ta det istället för torkade currylök.
  • Malda kryddor som kardemumma kan bytas mot hel kardemumma - mortla den grovt.
  • Torkad gurkmeja kan bytas mot färsk gurkmeja.
  • Grillost kan bytas mot paneer ost eller halloumi.
  • Kokosolja kan bytas mot ghee eller matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja.

Pumpacurryn serverad med basmatiris, pressad lime, färsk hackad ingefära, rostade pumpafrön och stekt grillost i tärningar.
Pumpacurryn serverad med basmatiris, pressad lime, färsk hackad ingefära, rostade pumpafrön och stekt grillost i tärningar.

E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-23

Tillbehör och liknande:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...