Rostad pumpacurry
Rostad pumpacurry är en slags currygryta med rostad pumpa samt kryddor som curry i krämig kokosmjölk.
Tillagning
- ROSTAD PUMPA: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj pumpa och skrubba den. Skär bort blomfäste, lite i botten och ev. fula delar på skalet.
- Dela och gröp ur samt ta bort innanmätet och kärnor.
- Dela i fyra delar. Skär pumpabitarna i 1 cm tjocka klyftor.
- Ta undan ca 10 klyftor och skär bort skalet på dem samt skär i kuber.
- Smält kokosolja och fräs garam masala och curry någon minut.
- Sprid ut pumpaklyftorna i en långpanna med bakplåtspapper. Lägg pumpakuber i en hörna.
- Häll över kokosoljan med curryn, salta och blanda runt så det fördelas på pumpabitarna.
- Rosta pumpan i mitten av ugnen i 25 minuter.
- Ta ut pumpan och ställ åt sidan. Du kan börja med curryn under tiden pumpan är i ugnen.
- CURRY: Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Fräs lök, vitlök, senapsfrön, kummin samt chili i några minuter i en kastrull på ca 2-3 liter.
- Tillsätt kardemumma, gurkmeja, kokosmjölk samt vatten.
- Låt koka på medelvärme under lock i 20 minuter.
- Ta pumpakuberna utan skal och mosa i dem i såsen med en potatisstöt.
- Koka såsen några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg upp pumpaklyftorna i en djup serveringskål, form eller djupt fat och slå över såsen. Eller servera i djup tallrik.
- TILLBEHÖR: Koka basmatiris.
- Rosta pumpafrön i en torr stekpanna några minuter tills de fått färg och börjat knäppa. Häll över i en skål.
- Tärna grillost och stek i en stekpanna med lite kokosolja så de får färg runt om. Lägg upp i en skål eller djup tallrik.
- Skölj och dela lime samt dela i fyra klyftor. Lägg i en liten skål.
- Skala och hacka ingefära. Lägg i en liten skål.
- SERVERING: Servera pumpacurryn med riset till vid sidan. Vidare pumpafrön att strö över, hackad ingefära, limeklyftor att pressa över samt ev. stekt tärnad grillost.
Serveringsförslag
- Pumpagrytan kan du servera som den är med kokt basmatiris.
- Jag hade även till tärnad stekt grillost samt rostade pumpafrön.
Val av pumpa
Istället för Hokkaidopumpa kan du ta annan pumpa som butternut, Halloweenpumpa osv. Är skalet tunt och fint så kan du låta skalet vara kvar gäller ex. Hokkaidopumpa och Butternut. Pumpa med tjockare skal skär du bort skalet på.
Varianter
- Hittar du currypulver från Sri Lanka så ta det istället för garam masala och curry. Jag blandade vanlig curry och garam masala och det blev gott det med.
- Färsk ingefära är valfritt att ha på vid garnering.
- Hittar du färska currylöv kan du ta det istället för torkade currylök.
- Malda kryddor som kardemumma kan bytas mot hel kardemumma - mortla den grovt.
- Torkad gurkmeja kan bytas mot färsk gurkmeja.
- Grillost kan bytas mot paneer ost eller halloumi.
- Kokosolja kan bytas mot ghee eller matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal