Stekt pumpa
Pumpa blir mycket god att steka på enkelt vis i bitar med olivolja och smaksätta med lite rosmarin och salt.
Pumpan blir söt och god.
Lätt att laga och kan även frysas in till en annan dag.
Tillagning
- Skölj pumpan. Dela den och gröp ur den med en sked.
- Skär i klyftor. Skala bort skalet med en potatisskalare om skalet är tunt. Är skalet tjockt så kan du skära bort det.
- Skär pumpaklyftorna i bitar.
- Bryn pumpan så den får lite färg i olivolja tillsammans med salt och rosmarin i en non-stick stekpanna i ca 5 minuter. Vänd då och då.
- Sätt på lock och stek vidare på låg värme i ca 15 minuter tills pumpan är mjuk och god. Vänd runt då och då.
- Pumpan är klar att serveras. Kan garneras med lite färsk rosmarin.
Serveringsförslag
Passar som grönsakstillbehör till det mesta.
Val av pumpa
Jag använde Hokkaido pumpa men annan pumpa går bra som Butternut, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa eller Halloweenpumpa.
Har pumpan fint skal som Hokkaido eller Butternut så kan du skala med en potatisskalare. Har pumpan tjockare skal skär du bort det.
Varianter
- Andra kryddor som passar att smaksätta med är timjan, salvia, chiliflakes och vitlök.
- Indisk variant får du med kokosolja, curry och vitlök samt ev. senapsfrön, gurkmeja, kardemumma, garam masala, kummin och/eller chili.
- Japansk variant får du om du steker i solrosolja samt tillsätter ljus soja, mirin och en nypa socker på slutet innan servering.
- Du kan byta olivolja mot rapsolja, solrosolja, majsolja, kokosolja, ghee, smör eller margarin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal