Pumparisotto

Introduktion och förberedelse

Pumparisotto är en smaksatt med pumpamos. God som vegetarisk rätt eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött. Servera gärna ett gott bröd till risotton.

Garnera gärna med skalade och rostade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.

Garneras även med riven parmesan. Välj en vego-parmesan eller uteslut parmesan om du vill ha en helt vegetarisk rätt då äkta parmesan Parmiggiano Reggiano ystas med löpe.

4 portioner pumparisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g tärnad pumpa utan skal
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl avorioris risottoris
  • 2 dl neutralt vitt vin
  • 8 dl vatten ev. en grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 till 2 dl riven ost som parmesan eller grano padano
  • 0,5 dl gröna pumpakärnor (valfritt)
  • 4 msk pumpaolja (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först mos av pumpan: dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
  2. Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Lägg pumpabitarna i en kastrull och täck med vatten.
  4. Koka pumpabitarna mjuka i ca 30 minuter.
  5. Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos. Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar.
  6. Risotton kan du börja laga när det är ca en kvart kvar av koktiden på pumpamoset.
  7. Skala och finhacka gul lök samt vitlök.
  8. Tillsätt riset och vitt vin. Rör om då och då.
  9. Koka i 25 minuter medan du då och då tillsätter mer buljong samt rör om så att riset inte kokar torrt.
  10. Riv osten och rör i den på slutet.
  11. Rör i 2 dl pumpamos i risotton och koka upp.
  12. Smaka av pumparisotton med salt och vitpeppar samt riven ost och ev. en klick smör.
  13. Du kan garnera pumparisotton med mer riven ost och rostade gröna pumpakärnor (rosta kärnorna någon minut i en stekpanna) samt ringla över lite pumpaolja.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.