Pumpapaj

Introduktion och förberedelse

Pumpapaj är gott som dessert, fika och till Allhelgona. En amerikansk klassiker till Halloween där den kallas pumpkin pie.

Serveringsförslag

Val av pumpa

Köp gärna svensk pumpa.

  • Jättepumpa är de stora till medelstora orange pumporna man ser till Halloween - de ger fin orange färg till pumpapajen och är den vanligaste att baka pumpapajen på.
  • Andra vanliga sorter passar också till pajen som Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa eller syltpumpa.

6 stora eller 8 mindre portioner pumpapaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 400 gram pumpakött i tärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,25 tsk mald nejlika
  • 3 ägg
  • 0,5 dl rostade pekannötter (valfritt) till garnering

Tillagning

  1. Blanda samman pajdegen i en matberedare. Eller hacka samman för hand.
  2. Klä en pajform ca 28 cm i diameter (gärna med löstagbar botten) med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och ställ pajformen i kylen 20 minuter.
  3. Gör under tiden pumpafyllningen: Skär pumpan i klyftor och skär ut köttet. Hacka det i småbitar. Lägg pumpaköttet i en kastrull och täck med vatten. Koka pumpaköttet i 15 minuter tills pumpaköttet är mjukt.
  4. Häll av pumpaköttet i ett durkslag. Låt ånga av.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 5 min i mitten av ugnen.
  6. FYLLNING: Lägg pumpaköttet i en skål (eller matberedare) och mosa eller mixa ihop med vispgrädde, socker, ingefära, kanel och nejlika. Rör sedan ner ett ägg i taget.
  7. Häll pumpafyllningen i pajskalet. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen. Efter 35 minuter så kan du sänka värmen till 175 grader.
  8. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den. Du kan pudra över lite kanel och garnera med några rostade pekannötter.
  9. Servera pumpapajen med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker och kanske sylt. Eller glass eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 3.8 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.