Pumpapaj
Pumpapaj är gott som dessert, fika och till Allhelgona. En amerikansk klassiker till Halloween där den kallas pumpkin pie.
Tillagning
- Blanda samman pajdegen i en matberedare. Eller hacka samman för hand.
- Klä en pajform ca 28 cm i diameter (gärna med löstagbar botten) med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och ställ pajformen i kylen 20 minuter.
- Gör under tiden pumpafyllningen: Skär pumpan i klyftor och skär ut köttet. Hacka det i småbitar. Lägg pumpaköttet i en kastrull och täck med vatten. Koka pumpaköttet i 15 minuter tills pumpaköttet är mjukt.
- Häll av pumpaköttet i ett durkslag. Låt ånga av.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 5 min i mitten av ugnen.
- FYLLNING: Lägg pumpaköttet i en skål (eller matberedare) och mosa eller mixa ihop med vispgrädde, socker, ingefära, kanel och nejlika. Rör sedan ner ett ägg i taget.
- Häll pumpafyllningen i pajskalet. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen. Efter 35 minuter så kan du sänka värmen till 175 grader.
- Ta ut och låt svalna något innan du serverar den. Du kan pudra över lite kanel och garnera med några rostade pekannötter.
- Servera pumpapajen med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker och kanske sylt. Eller glass eller vaniljyoghurt.
Serveringsförslag
- Pajen kan serveras med sylt som björnbärssylt, blåbärssylt, hjortronsylt, Drottningsylt, jordgubbssylt eller hallonsylt.
- Vidare passar lättvispad grädde eller vaniljglass till.
- Du kan garnera pumpapajen med rostade pekannötter.
Val av pumpa
Köp gärna svensk pumpa.
- Jättepumpa är de stora till medelstora orange pumporna man ser till Halloween - de ger fin orange färg till pumpapajen och är den vanligaste att baka pumpapajen på.
- Andra vanliga sorter passar också till pajen som Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa eller syltpumpa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal