Rostad pumpa

Introduktion och förberedelse

Rostad pumpa är gott som tillbehör till det mesta. Du kan rosta valfri sorts pumpa. Här med förslag på naturellt rostad pumpa eller smaksättning med kokosolja och curry; eller olivolja och rosmarin.

Serveringsförslag

  • Rostad pumpa är gott som grönsakstillbehör till det mesta.
  • Ett förslag är att laga rostad pumpacurry med ris.
  • Rostad pumpa kan även mosas och användas till andra rätter som pumpasoppa, pumpamos eller pumpadipp. Skär då bort skal innan. Detta pumpamos kan då även frysas in och är smidigt att ta fram lite i taget om du gillar pumparisotto osv.
  • Kan garneras med rostade pumpafrön.

Val av pumpa

Du kan rosta all slags pumpa. Några förslag är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Delica, Crown Prince, Sweet Lightning, Halloweenpumpa, Stripetti eller spagettipumpa osv.

Med eller utan skal

Har pumpan tunt fint skal som Butternut och Hokkaidopupa så kan du lämna det på och äta skalet som blir mjukt. Har pumpan tjockare skal skär du bort det.

Varianter

  • Du kan rosta pumpan som den är med enbart olja och salt.
  • Smaksatt på italienskt vis med olivolja och rosmarin.
  • Laga på indiskt vis med curry och kokosolja.
  • Gott är också att rosta med andra grönsaker eller rotsaker som potatis, morötter, palsternacka, rödbetor, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.

Sås till

God sås till är en kall sås som yoghurtsås med lime och vitlök eller citron - vanlig matyoghurt smaksatt med någon msk olivolja, krm salt och någon tsk citron.

4 portioner rostad pumpa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1200 gram pumpa, valfri sort ex. Hokkaido, Butternut, Delica, Crown Prince, Sweet Lightning, Halloweenpumpa osv.
  • NATURELL: 2 msk olivolja, rapsolja, majsolja, pumpaolja eller solrosolja
  • 2 krm salt
  • MED CURRY: 2 msk kokosolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • ITALIENSK: 2 msk olivolja
  • 2 krm torkad timjan eller 1/2 tsk färsk hackad rosmarin
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Dela och gröp ur pumpan med en sked. Skrapa bort kärnor och trådar.
  3. Dela och skär i klyftor. Skär bort skalet om det är tjock. Är skalet tunt kan det vara kvar ex. för Hokkaido och Butternut.
  4. Skär pumpaköttet i klyftor ca 1 cm breda eller kuber på ca 2-3 cm storlek.
  5. NATURELL: Lägg i en långpanna med bakplåtspapper under. Blanda pumpan med olja och salt. Sprid ut i ett jämnt lager.
  6. MED CURRY: Smält kokosolja och fräs garam masala och curry någon minut. Sprid ut pumpan i en långpanna med bakplåtspapper. Häll över kokosoljan med curryn, salta och blanda runt så det fördelas på pumpabitarna. Sprid ut pumpabitarna jämnt.
  7. ITALIENSK: Lägg i en långpanna med bakplåtspapper under samt blanda med olja, rosmarin och salt. Sprid ut i ett jämnt lager.
  8. Rosta pumpabitarna i mitten av ugnen tills de har färg och är mjuka i ca 25 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna något. Lägg upp och servera.
  10. Kan garneras med rostade pumpafrön.
E-mail
Medel: 4.1 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-21