Pumpamuffins
Pumpamuffins - en variant på muffins riven pumpa i smeten. De kan serveras som de är eller garneras med frosting och annat gott -speciellt till Halloween.
Bakar du dem i små muffinsformar och garnerar med färskost kan de kallas pumpacupcakes.
Muffinsen passar när som till fika, fest, utflykt men speciellt till Halloween eller om du vill baka med rester av pumpa.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Dela pumpa. Ta ur kärnorna. Skär den i stora bitar. Förslagsvis i lagom storlek så du kan hålla i skalet när du riven dem. Riv grovt på rivjärn tills du har 2,5 dl.
- Hacka valnötter grovt.
- Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
- Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
- Mät upp mjöl, kanel, bakpulver och salt i en bunke.
- Rör hastigt ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
- Vänd i riven pumpa och valnötter.
- Fördela smeten i formarna. Räkna ca 1 dl i varje medelstor muffinsform.
- Grädda i mitten av ugnen. Medelstora muffins tar cirka 20-25 minuter; mindre cupcakes 15-20 minuter.
- Ta ut och låt svalna innan servering. Låt svalna helt om du vill bre på frosting.
- FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
- Mät upp färskost och socker samt vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt smöret och rör ihop till en jämn frosting.
- DEKORATION: Garnera pumpamuffinsen när de svalnat genom att fördela och bre eller spritsa ut frosting. Spritsa förslagsvis en liten topp på varje.
- Toppa med mer garnering om du vill som på bilder och förslag ovan. Förslagsvis pudra över kakao och lite grovt riven pumpa. Eller dekorera till Halloween med bitar av sockerglas, kakao eller kanel samt röd karamellfärg.
Garnering
- Förutom frostingen nedan så kan du piffa till pumpamuffinsen med garnering som valnötter, bär som röda vinbär; strimlat limeskal, gula ringblomsblad med mera.
- Eller strö över choklad-, färgat strössel eller silverströssel.
- Du kan också garnera med lite råriven pumpa och pudrad kakao eller kanel.
Pumpamuffins till Halloween
- Pumpamuffinsen passar utmärkt till Halloween då de bakas med just pumpa.
- Du kan då garnera med fejkade glasbitar du gör av stelnat smält socker - så kallat sockerglas. Stick ner en stor bit sockerglas eller 3-5 mindre glasbitar i frostingen.
- Färga gärna glaset och muffinsen genom att stänka över eller pensla glaset med någon droppe röd karamellfärg för att efterlikna blod.
Val av formar
- Du behöver 8 medelstora muffinsformar. Man kan också baka i 12 mindre muffinsformar för cupcakes.
- Bakar du i mindre formar så kan du räkna att de är klara någon minut snabbare i ugnen. Man kan då också höja värmen till 200 grader vanlig ugn så får man lite knaprigare yta.
- Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins.
- Smeten kan också bakas som en mjuk rund kaka i en rund spingform eller halv långpanna. Eller dubbla smeten och baka i en djup stor långpanna. Låt svalna och toppa med frosting likt en morotskaka och skär i bitar eller rutor till servering.
Val av pumpa
Du kan baka muffinsen med valfri pumpa. Dela, kärna ur och skär i bitar samt riv den grovt - du behöver 2,4 dl riven pumpa till nedan recept.
Jag tog den avlånga vanliga Butterscotch eller Butternut. Andra förslag är Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa som är de stora pumporna man ser till Halloween.
Pumparester
Tips på vad du kan laga med resten av pumpan hittar du här. Enklast är att skära i bitar, blanda med 2 msk rapsolja och rosta i en panna i ugnen i 20 minuter på 225 grader. Gott tillbehör till det mesta.
Med pumpamos
Istället för att ha i råriven pumpa kan du koka 3 dl tärnad pumpa mjuka i ca 30 minuter täckta med vatten. Häll av och låt ånga av samt svalna. Mosa med en potatisstöt till ett tjockt mos och blanda det i muffinssmeten istället för riven pumpa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal