Potatissoppa med pumpa

Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé.
Som förrätt räcker receptet till 10 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).

8 portioner potatissoppa med pumpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 800 gram potatis
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 6 dl vatten
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor. Ta bort kärnor och trådar.
  2. Skär bort skalet och skiva klyftorna i ca 0,5 cm bitar. Lägg pumpan i en stor kastrull.
  3. Skala potatisen.
  4. Dela dem och skär i skivor ca 1 cm breda. Lägg i kastrullen.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt och tillsätt i grytan.
  6. Tillsätt vatten och mjölk. Sätt på platten på max.
  7. Tillsätt olivolja, salt, peppar, garam masala samt curry.
  8. Koka pumpa och potatis i 40 minuter. Pumpa och potatisbitarna ska bli mjuka och kunna gå att vispa sönder.
  9. Mixa ev. pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt grädde, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja.
  10. Smaka av pumpa- och potatissoppan med salt och peppar. Servera gärna pumpasoppan med några droppar fin olivolja eller pumpaolja på toppen, riven parmesan samt ev. rostade pumpafrön. Ett gott bröd hör också till förstås ex. baguette eller foccacia.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer