Potatissoppa med pumpa

Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé.
Som förrätt räcker receptet till 10 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).

8 portioner potatissoppa med pumpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 800 gram potatis
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 6 dl vatten
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor. Ta bort kärnor och trådar.
  2. Skär bort skalet och skiva klyftorna i ca 0,5 cm bitar. Lägg pumpan i en stor kastrull.
  3. Skala potatisen.
  4. Dela dem och skär i skivor ca 1 cm breda. Lägg i kastrullen.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt och tillsätt i grytan.
  6. Tillsätt vatten och mjölk. Sätt på platten på max.
  7. Tillsätt olivolja, salt, peppar, garam masala samt curry.
  8. Koka pumpa och potatis i 40 minuter. Pumpa och potatisbitarna ska bli mjuka och kunna gå att vispa sönder.
  9. Mixa ev. pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt grädde, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja.
  10. Smaka av pumpa- och potatissoppan med salt och peppar. Servera gärna pumpasoppan med några droppar fin olivolja eller pumpaolja på toppen, riven parmesan samt ev. rostade pumpafrön. Ett gott bröd hör också till förstås ex. baguette eller foccacia.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer