Potatissoppa med pumpa

Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé.
Som förrätt räcker receptet till 10 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).

8 portioner potatissoppa med pumpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 800 gram potatis
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 6 dl vatten
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor. Ta bort kärnor och trådar.
  2. Skär bort skalet och skiva klyftorna i ca 0,5 cm bitar. Lägg pumpan i en stor kastrull.
  3. Skala potatisen.
  4. Dela dem och skär i skivor ca 1 cm breda. Lägg i kastrullen.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt och tillsätt i grytan.
  6. Tillsätt vatten och mjölk. Sätt på platten på max.
  7. Tillsätt olivolja, salt, peppar, garam masala samt curry.
  8. Koka pumpa och potatis i 40 minuter. Pumpa och potatisbitarna ska bli mjuka och kunna gå att vispa sönder.
  9. Mixa ev. pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt grädde, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja.
  10. Smaka av pumpa- och potatissoppan med salt och peppar. Servera gärna pumpasoppan med några droppar fin olivolja eller pumpaolja på toppen, riven parmesan samt ev. rostade pumpafrön. Ett gott bröd hör också till förstås ex. baguette eller foccacia.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer