Pumpascones

Introduktion och förberedelse

Baka saftiga gula pumpascones - en variant på vanliga scones fast med kokt mosad pumpa i degen.

Du kan förbereda kokt och mosad pumpa i god tid innan om du vill det.

Serveringsförslag

  • Pumpascones är gott att servera till frukost, fika, afternoon tea eller kvällsmys.
  • Pumpascones är gott med smör eller färskost, valfri marmelad som tomatmarmelad eller lemoncurd samt ost av valfri sort.
  • Jordnötssmör eller annat nötsmör toppat med skivad banan.
  • Mosad avokado med flingsalt.
  • Te är klassiskt till scones.

Val av pumpa

Jag använde Butternut även kallad Butterscotch. Andra vanliga sorter du kan baka med är jättepumpa, Hokkaido, Muskat, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa eller syltpumpa.

Kan frysas

Överblivna scones kan du låta svalna och dela samt frysa in. Ta ut dem och lägg dem direkt i rosten eller värm i mikron och sedan i ugnen så blir de som nybakta.

    Varianter

    • En variant är att baka i en muffinsplåt som du smort med smör.
    • För en god ostsmak kan du tillsätta 2 riven lagrad ost med mjölet - du kan ta riven cheddar, Västerbottenost eller annan lagrad riven ost. Eller 1 dl riven parmesan eller grana padano.

    Veganska pumpascones

    Baka sconesen med mjölkfritt margarin eller valfri olja och samt havremjölk soyghurt.

    Som pålägg kan du ta marmelad, jordnötssmör, marmelad, mosad avokado, vegan ost som Violife Cheddar, Oatly Påmackan eller annat vegant pålägg.

    Pumpascones i halvor med smör, ost och tomatmarmelad på assiette till fika.
    Gula och aromatiska pumpascones i halvor med smör, ost och tomatmarmelad på assiette till fika.

    12 bitar scones, 6 portioner

    • Förberedelse: 40 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 55 min

    Ingredienser

    • PUMPAMOS: 275 gram pumpa som Butternut
    • 1 dl vatten till kokning av pumpa
    • DEG: 5 dl vetemjöl
    • 1 tsk salt
    • 3 tsk bakpulver
    • 2 msk mjölk eller filmjölk
    • 50 gram mjukt smör
    • 1 ägg, Large
    • 1/2 dl solroskärnor
    • 1/2 dl pumpafrön

    Tillagning

    1. PUMPAMOS: Skär bort skal och tärna pumpan. Koka den mjuk i en dl vatten under lock i ca 20 minuter. Lägg över i ett smalt högt kärl för stavmixer och mixa till ett mos. Eller mixa i matberedare. Eller mosa sönder med en potatisstöt i en skål. Sätt åt sidan att svalna.
    2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
    3. Tillsätt mjölk, ägg och mjukt smör. Blanda hastigt ihop med mjölet till en grynig massa.
    4. Tillsätt pumpamoset och knåda hastigt ihop till en deg. Justera eventuellt med lite mer mjöl så att du får en deg som precis lossar från kanterna. Ställ övertäckt med plastfilm i kylen att vila en halvtimme.
    5. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
    6. STORA SCONES SOM KAKA: Baka två runda kakor med fyra delar scones på varje. Dela degen i tre bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Skär ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel till fyra tårtbitar. Stick lite hål med en gaffel här och där.
    7. RUNDA SCONES PORTIONSVIS: Baka scones styckvis genom att dela degen till 12 bitar som du sedan formar runda med utstickare eller för hand till runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Placera på bakplåtspapper på en plåt. Stick lite hål och nagga sconesen med en gaffel här och där.
    8. I FORM: Dela degen i 12 delar och placera och tryck ner i tillplattade degbollar i smorda muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
    9. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter tills de fått fin färg.
    10. Låt svalna på galler något innan servering. Till servering så bryter du isär sconeskakorna. Dela dem med en tandad kniv eller gaffel.
    11. Servera pumpascones ljumma med marmelad, smör, ost och/eller annat gott pålägg.
    E-mail
    Medel: 5 (2 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-07