Vegetarisk gryta från Marocko

En vegetarisk mustig och värmande gryta med kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.

Servera med couscous samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.

Yoghurtsås med mynta samt inlagda citroner passar också till.

Gillar du het mat kan du blanda harissa (chilipasta) i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.

Varianter

Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller andra grönsaker. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar. Gillar du saffran så kan man ha i 1/2 pkt saffran i grytan tillsammans med de andra kryddorna.

Koka gärna egna kikärtor innan och använd till grytan.

Att dricka till

Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.

4 portioner vegetarisk gryta från Marocko

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 2 burkar skalade hela tomater
  • 300 gram pumpa
  • 300 gram kokta kikärtor
  • 6 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 4 morötter
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl pistagenötter eller mandel (valfritt)
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter
  • 0,5 dl harissa (chilipasta)
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Lägg kikärtor och koka dem sedan mjuka enligt paket - förslagsvis dagen innan. Eller använd sköljda kikärtor på burk.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
  4. Fräs lök och vitlök på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  5. Öppna tomaterna och häll i grytan.
  6. Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2x2 cm bitar och lägg i grytan.
  7. Tillsätt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel.
  8. Tillsätt kvistarna från bladpersiljan. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera grytan med vid servering eller ha i couscousen.
  9. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung samt torkad mynta samt salt. Rör om.
  10. Låt grytan puttra (tills pumpabitarna är mjuka) under lock på låg värme i 40 minuter.
  11. Tillsätt kokta kikärtor. Skölj kikärtor på burk innan.
  12. Skala morötter och skölj zucchinin.
  13. Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar ca 2x2 cm.
  14. Tillsätt dem till grytan och koka i ytterligare 10 minuter under lock på svag värme.
  15. Laga under tiden couscous enligt nedan. Grovhacka nötter. Om du vill kan du rosta nötterna några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem förstås.
  16. COUSCOUS: Koka upp 5 dl vatten.
  17. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  18. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  19. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  20. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  21. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  22. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  23. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackad nötter.
  24. Smaka av grytan med salt samt ev. mer kryddor som gurkmeja, chili, honung och torkad mynta.
  25. Servera den vegetariska marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer