Snabbgröt i tallrik

Laga en snabb och nyttig gröt direkt i tallriken. Här med havregryn, rågflingor och pumpafrön (pumpakärnor) samt lite kanel, honung och kall mjölk. En riktigt bra frukost för alla men speciellt om du tränar, är ute på vandring, ska arbeta fysiskt eller behöver något snabbt och nyttigt för att hålla fram till lunch.

Om du är trött på att diska grötkastrullen och bara lagar någon eller några portioner gröt på morgonen eller till mellanmål så kan du laga gröten direkt i tallriken genom att hälla över kokande vatten och låta grynen svälla några minuter. Vips så har du god gröt. Vill du ha en lösare och mer kokt gröt så kan man även laga denna grynblandning som vanlig havregrynsgröt i en kastrull såklart - tillsätt då mer vatten till önskad tjocklek. Har du en mikro så kan du laga gröten i den direkt i tallriken i mikron.

Basen till gröten är havregryn - jag har också med rågflingor och pumpafrön (pumpakärnor). Jag gillar att toppa med ett krm kanel och en halv msk svensk honung.

Servera gröten med kall vanlig mjölk eller kall rismjölk, sojamjölk, mandelmjölk eller Oatly havremjölk.

Variationer:

Du kan ha annat i grynblandningen som du gillar. Du kan också använda en musli och toppa med kokhett vatten för olika slags gröt.

  • nötter som hackade hasselnötter, flagad eller hackad mandel med eller utan skal, paranötter osv.
  • solrosfrön, kli, nyponpulver, torkade nyponskal, chiafrön osv.
  • torkad frukt som russin, hackade torkade äpplen, dadlar, banan, aprikos, blåbär osv.
  • toppa vid servering med färsk frukt som färska bär typ blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär osv.

20-25 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 325 gram havregryn, gärna ekologiska (ett halvt paket)
  • 325 gram rågflingor, gärna ekologiska (ett halvt paket)
  • 150 gram pumpafrön eller pumpakärnor (ett halvt paket)
  • Tillbehör per portion: 1-3 tsk svensk honung
  • 1 krm kanel
  • 1,5 dl kall mjölk, rismjölk, sojamjölk, mandelmjöl eller havremjölk

Tillagning

  1. GRYNBLANDNING: Blanda havregryn, rågflingor och pumpakärnor i en stor lufttät burk, påse eller zip-lock-påse. Tillsätt ev. andra ingredienser om du vill som nötter eller russin. Grynblandningen räcker till 20-25 portioner gröt.
  2. 1 PORTION GRÖT: Koka upp 1 dl vatten i en kastrull eller vattenkokare (the-kokare). Du kanske kokar vatten till flera portioner eller så kokar du vatten till thé eller kaffe samtidigt.
  3. Mät upp 0,75 - 1 dl grynblandning och bred ut på botten av tallriken i ett jämnt lager.
  4. Tillsätt 1-3 tsk honung och pudra över lite kanel om du vill.
  5. Häll över 0,5 - 1 dl kokhett vatten så att det blöter grynen och precis täcker dem. Ej mer för då blir det lite lös gröt - men går såklart att äta.
  6. Låt stå och svälla i minst 3-5 minuter.
  7. Mosa ihop gröten med en sked och servera med kall mjölk.
E-mail
Medel: 1.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.