Pumpafrallor

Introduktion och förberedelse

Baka frallor eller småbröd med riven pumpa i degen. 

Pumpafrallorna passar som frukostfrallor, till fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.

Degen är vanlig ljus deg med vetemjöl, vatten och jäst men smaksatt med riven pumpa.

Val av pumpa

All pumpa funkar att använda till frallorna. Baka förslagsvis på rester från Halloweenpumpa. Eller passa på när det är billiga pumpor i affären. 

Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa.

Varianter

  • Frallorna kan garneras med frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor. 
  • Använd surdeg istället för vanlig jäst.
  • Forma till 2-3 runda stora pumpabröd, 2-3 pumpalimpor eller 4-6 pumpabaguetter.
  • Tillsätt krossade nötter som valnötter eller hasselnötter för frallor med valnötter.

Pumpafrallorna serverade till fika med smör samt havtorn och morotsmarmelad. Pumpafrallorna serverade till fika med smör samt havtorn och morotsmarmelad.

20 pumpafrallor

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 4 tim 40 min

Ingredienser

  • 6 dl kallt vatten
  • 14 dl vetemjöl special
  • 1/2 pkt färsk jäst (25 gram)
  • 3 dl riven pumpa
  • 2 tsk salt
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Dela, kärna ur och skär pumpa i klyftor. Riv sedan pumpaköttet grovt.
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt någon dl av vattnet. Lös upp jästen.
  3. Tillsätt resten av vattnet, den rivna pumpan och 12 dl mjöl. Blanda och knåda ihop till en deg. Tillsätt resten av mjölet - ca 1-2 dl till - så att du har en kletig men fast deg som precis släpper från kanterna.
  4. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
  5. Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk. Du kan även tillsätta pumpafrön men det är valfritt.
  6. Sätt degen att jäsa övertäckt i tre timmar eller till dubbel storlek - det kan gå fortare eller ta längre tid.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
  8. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  9. Lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Nu kan du pensla med lite vatten och garnera med ex. pumpafrö om du vill. Eller bara strö över extra mjöl. Skär ev. 1-2 sneda snitt i frallorna om du vill med en tandad kniv. Låt frallorna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  10. Grädda frallorna i 15-20 minuter. Spraya eller häll gärna några msk vatten i ugnen precis efter du satt in frallorna så blir de knaprigare och frasigare i skorpan.
  11. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
  12. Låter du frallorna svalna under bakduk får de en mjuk yta. Låter du de svalna utan bakduk så får de en hårdare skorpa.
  13. Blir goda att dela och frysa in. Ta fram och värm i rosten, ugnen eller mikron till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-16