Pumpachutney

Introduktion och förberedelse

Pumpachutney är en kryddig röra med pumpa och äpple smaksatt med ingefära, garam masala, sambal oelek, kanel, curry, salt, lök, vitlök, socker, vinäger och russin. 

Serveringsförslag

Gott som smakrik och kryddig sötsur röra till kött, grillat, indisk mat, svensk mat som fläskkarré, husmankost, vilt, grytor med mera.

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen. Vill du ha en extra hållbar chutney så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Val av pumpa

  • All pumpa funkar utmärkt att använda till chutneyn - dela, kärna ur och skära bort skalet. Skär sedan i bitar eller tärningar. 
  • Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa - de stora pumporna man ser till Halloween.

Varianter

  • Som chili tog jag sambal oelek men du kan utesluta chili om du vill. Eller ta vanlig röd spansk chili för en mild chutney; eller 2-3 piri piri för en medelstark chutney eller slutligen en habanero för en stark chutney. 
  • Som vinäger kan du även ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller risvinäger. 

Pumpachutney i skålKoka en kryddig chutney med pumpa lite äpple. Gott som syrlig sötstark röra till det mesta.

7 dl pumpachutney

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 450 gram pumpa, tärnad
  • 1 äpple
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 0,75 dl rörsocker eller vanligt socker
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk garam masala
  • 1 krm currypulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm torkad ingefära
  • 1/2 stång kanel
  • 1/2 dl russin
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
  2. Dela pumpa, skär i klyftor och dela samt skär bort skalet. Skär i tärningar. Lägg med löken.
  3. Skala äpple och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet. Skär i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna: sambal oelek, socker, vinäger, garam masala, ingefära, curry, russin, kanel och salt samt vatten.
  5. Koka upp och rör så det ej bränns. Låt puttra under lock på låg värme i en timme. Rör då och då.
  6. Mosa ihop mot slutet med en potatisstöt eller mixa lite lätt med en stavmixer. Det ska vara lite grova bitar kvar men ha en mosig konsistens.
  7. Häll upp pumpachutneyn när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-27