Pumpachutney
Pumpachutney är en kryddig röra med pumpa och äpple smaksatt med ingefära, garam masala, sambal oelek, kanel, curry, salt, lök, vitlök, socker, vinäger och russin.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
- Dela pumpa, skär i klyftor och dela samt skär bort skalet. Skär i tärningar. Lägg med löken.
- Skala äpple och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet. Skär i bitar. Lägg i kastrullen.
- Tillsätt resten av ingredienserna: sambal oelek, socker, vinäger, garam masala, ingefära, curry, russin, kanel och salt samt vatten.
- Koka upp och rör så det ej bränns. Låt puttra under lock på låg värme i en timme. Rör då och då.
- Mosa ihop mot slutet med en potatisstöt eller mixa lite lätt med en stavmixer. Det ska vara lite grova bitar kvar men ha en mosig konsistens.
- Häll upp pumpachutneyn när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Gott som smakrik och kryddig sötsur röra till kött, grillat, indisk mat, svensk mat som fläskkarré, husmankost, vilt, grytor med mera.
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen. Vill du ha en extra hållbar chutney så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.
Val av pumpa
- All pumpa funkar utmärkt att använda till chutneyn - dela, kärna ur och skära bort skalet. Skär sedan i bitar eller tärningar.
- Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa - de stora pumporna man ser till Halloween.
Varianter
- Som chili tog jag sambal oelek men du kan utesluta chili om du vill. Eller ta vanlig röd spansk chili för en mild chutney; eller 2-3 piri piri för en medelstark chutney eller slutligen en habanero för en stark chutney.
- Som vinäger kan du även ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller risvinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal