Marockansk kycklinggryta
En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Tillagning
- Koka kikärtor innan eller använd burkkikärtor.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
- Stycka kycklingen: Skär av lårbenen och dela i två delar. Skär av vingarna. Skär loss varje bröstdel och stycka i tre delar vardera. Släng resten av skrovet.
- Lägg kycklingdelarna i grytan.
- Fräs lök, vitlök och kycklingdelar på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
- Öppna tomaterna och häll i grytan.
- Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2x2 cm bitar och lägg i grytan.
- Tillsätt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel.
- Tillsätt kvistarna från bladpersiljan. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera med vid servering eller ha i couscousen.
- Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung, torkad mynta samt salt. Rör om.
- Låt kycklinggrytan puttra under lock på låg värme i 30 minuter.
- Skölj och tillsätt kikärtor.
- Skala morötter och skölj zucchinin.
- Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar ca 2x2 cm.
- Tillsätt morötter och zucchini till grytan och koka den i ytterligare 20 minuter under lock på svag värme.
- Gör under tiden couscous samt skölj och grovhacka nötter. Om du vill kan du rosta nötterna några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem förstås - då får de mycket god smak.
- COUSCOUS: Koka upp 5 dl vatten.
- Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
- Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
- Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
- Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
- Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
- Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
- Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackad nötter.
- Smaka av grytan med salt samt ev. mer kryddor som gurkmeja, chili, honung och torkad mynta.
- Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt färskpressad citron.
Serveringsförslag
Jag serverade grytan med couscous samt het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bake-off bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 2 msk färskpressad citron.
Varianter
- Koka gärna egna kikärtor innan och använd till grytan. Hummus - kikärtsröra är också gott till.
- Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt.
Att dricka till
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 687 kcal