Marockansk kycklinggryta

En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Koka gärna egna kikärtor innan och använd till grytan.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft. Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.

4 portioner marockansk kycklinggryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1,5 kg hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 2 burkar skalade hela tomater
  • 200 gram pumpa
  • 250 gram kokta kikärtor
  • 5 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl pistagenötter eller mandel (valfritt)
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter
  • 0,5 dl harissa (chilipasta)
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Koka kikärtor innan eller använd burkkikärtor.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
  4. Stycka kycklingen: Skär av lårbenen och dela i två delar. Skär av vingarna. Skär loss varje bröstdel och stycka i tre delar vardera. Släng resten av skrovet.
  5. Lägg kycklingdelarna i grytan.
  6. Fräs lök, vitlök och kycklingdelar på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  7. Öppna tomaterna och häll i grytan.
  8. Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2x2 cm bitar och lägg i grytan.
  9. Tillsätt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel.
  10. Tillsätt kvistarna från bladpersiljan. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera med vid servering eller ha i couscousen.
  11. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung, torkad mynta samt salt. Rör om.
  12. Låt kycklinggrytan puttra under lock på låg värme i 30 minuter.
  13. Skölj och tillsätt kikärtor.
  14. Skala morötter och skölj zucchinin.
  15. Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar ca 2x2 cm.
  16. Tillsätt morötter och zucchini till grytan och koka den i ytterligare 20 minuter under lock på svag värme.
  17. Gör under tiden couscous samt skölj och grovhacka nötter. Om du vill kan du rosta nötterna några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem förstås - då får de mycket god smak.
  18. COUSCOUS: Koka upp 5 dl vatten.
  19. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  20. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  21. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  22. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  23. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  24. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  25. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackad nötter.
  26. Smaka av grytan med salt samt ev. mer kryddor som gurkmeja, chili, honung och torkad mynta.
  27. Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer